Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAVRŠEN SKRINING ZA SVA POGLAVLJA PREGOVARAČKOG PROCESA ZA PRISTUPANJE EU: Slede izveštaji EK o poglavljima i izrada akcionih planova


Šef Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Republike Srbije EU Tanja Miščević saopštila je da je Srbija danas završila skrining poslednjeg od 35 poglavlja pregovaračkog procesa. Ona je u izjavi za novinare u Briselu, nakon završetka skrininga za Poglavlje 33, koje se odnosi na budžet i finansije, navela da našu zemlju sada čeka mnogo posla oko priprema za otvaranje prvih poglavlja.

Ona je podsetila na to da je skrining proces detaljnog utvrđivanja usklađenosti propisa zemlje kandidata sa standardima EU i da se radi posebno za svako poglavlje, pri čemu je ceo proces u slučaju Srbije trajao skoro godinu i po dana.

Za to vreme, kako je navela, održano je približno 500 prezentacija stručnjacima iz Evropske komisije (EK), a u procesu je učestvovalo više od 700 ljudi iz ministarstava, regulatornih tela i civilnog sektora.

Miščević je ocenila da je ovaj proces bio dobra prilika za to da se članovi EK detaljno obaveste o položaju Srbije u odnosu na EU, ali i prilika da Srbija shvati gde je njeno mesto u ovom procesu.

Prema njenim rečima, sledeći korak u pregovaračkom procesu jesu izveštaji o poglavljima koje sastavlja EK, a zatim izrada akcionih planova Vlade Srbije koje pre otvaranja poglavlja treba da odobri Evropski savet, koji čine zemlje članice.

Akcioni planovi za niz poglavlja su već završeni i poslati u Savet, a ubrzano se radi na trećoj verziji akcionih planova za poglavlja 23 i 24, koja se odnose na pravosuđe i osnovna prava i koja će biti otvorena među prvima i zatvorena među poslednjima, ukazala je ona.

Miščević je izrazila nadu da će prva poglavlja biti otvorena što pre, uz napomenu da je, osim tehničkih, potrebno ispuniti i političke uslove iz Poglavlja 35, koje se odnosi na proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Srbija će u međuvremenu, kako je istakla, oslanjajući se na iskustvo Slovenije, Hrvatske i Crne Gore, intenzivno raditi na primeni akcionih planova i biti spremna kada Savet bude dao zeleno svetlo za otvaranje poglavlja.

Izvor: Press-služba Vlade Republike Srbije, 24.03.2015.