Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

POTPISAN NOVI KOLEKTIVNI UGOVOR ZA "ŽELEZNICE SRBIJE": Do 31. marta 2015. biće pripremljeni osnivački akti za četiri posebna preduzeća na koja će "Železnice" biti podeljene


 Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, generalni direktor "Železnica Srbije" Miroslav Stojčić i predsednici četiri reprezentativna sindikata u železnici potpisali su danas novi Kolektivni ugovor za "Železnice Srbije" a.d.

Kolektivni ugovor su, u ime svih zaposlenih u "Železnicama Srbije", potpisali predsednik Sindikata železničara Srbije Dragan Ranđelović, predsednik Sindikata izvršnih službi srpskih železnica Nebojša Nikić, predsednik Sindikata radnika železničke infrastrukture Perica Đorđević i predsednik Saveza sindikata železničara Srbije Milan V. Veljković.

Mihajlović je nakon potpisivanja ovog kolektivnog ugovora u Vladi Srbije rekla da plan poslovanja tog preduzeća i dalje nije usvojen zato što poslovodstvo još nije prihvatilo sugestije resornog ministarstva.

Ona je navela da prihodi od prevoza putnika mogu da budu mnogo veći, dok realizacija projekata mora da se ubrza, i dodala da su "Železnice Srbije" za 70 odsto manje produktivne od železnica u Evropi.

Potpredsednik Vlade je ukazala na to da ukupna vrednost projekata koje realizuju "Železnice Srbije" iznosi 3,5 milijardi evra, ali da je većina njih u zastoju.

Mihajlović je podsetila na to da su srpske železnice u fazi restrukturiranja i da se sve odvija kako je i najavljeno, odnosno da će do 31. marta biti pripremljeni osnivački akti za četiri posebna preduzeća, na koja će "Železnice Srbije" biti podeljene.

Ta preduzeća će početi da funkcionišu od 1. jula, istakla je ona i precizirala da su to Železnice a.d., preduzeće za prevoz putnika, tereta i železničku infrastrukturu.

Potpredsednik Vlade je objasnila da je cilj da se postepeno smanje subvencije koje se izdvajaju za "Železnice Srbije", i dodala da će tek u septembru, na osnovu procene, biti poznato da li u tom preduzeću postoji višak radnika.

Izvor: Press-služba Vlade Republike Srbije, 24.03.2015.