Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O SOCIJALNOJ KARTI: Stručnjaci smatraju da socijalne karte neće doprineti smanjenju siromaštva


U Srbiji je usvojen, godinama najavljivan, Zakon o socijalnoj karti ("Sl. glasnik RS", br. 14/2021) – jedinstvenom registru podataka o imovini i primanjima građana.

Pola miliona ljudi u Srbiji, prema zvaničnim podacima, ne može da zadovolji osnovne životne potrebe. Socijalna pomoć od države je jedini način da prežive, iako im je, kažu, 8.500 dinara nedovoljno da "preguraju mesec". Neki ne uspevaju da dobiju ni toliko.

- Nemam ličnu kartu, nemam ništa kod sebe, a to da bi dobio, to treba mnogo - kaže jedan od korisnika socijalne pomoći i navodi da pored svih napora da dobije ličnu kartu, nije uspeo.

Sistem socijalnih karata olakšaće ostvarivanje prava na socijalnu zaštitu tvrde u resornom Ministarstvu.

- Moći ćemo da prepoznamo one kojima je pomoć najpotrebnija i upravo tamo da fokusiramo sve naše aktivnosti kako bi poboljšali njihov socijalni status - kaže dr Darija Kisić Tepavčević, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Pravo na pomoć, i dalje neće moći da ostvare oni koji svoje podatke nisu ostavili centrima za socijalni rad, tvrde predstavnici Inicijative za ekonomska i socijalna prava.

- Ona će potencijalno moći da dođu do onih lica koji su podneli zahtev, pa odbijeni, pa je onda Centar za socijalni rad pokrenuo postupak za njih kada sazna da su zapravo okolnosti zbog kojih su oni odbijeni - kaže Danilo Ćurčić iz Inicijative za ekonomska i socijalna prava.

Stručnjaci sa druge strane smatraju da socijalne karte neće doprineti smanjenju siromaštva u Srbiji.

- Donošenje posebne strategije za smanjenje siromaštva, onda krovnog dokumenta, podzakonskih akata, odnosno akcionog plana i da se odvoje sredstva u budžetu, tj. mere za smanjenje siromaštva - kaže Nadežda Satarić magistar socijalne politike.

Izvor: Vebsajt Kurir, 21.02.2021.
Naslov: Redakcija