Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

RAČUNOVOĐE TRAŽE DA SE ROK ZA DOSTAVLJANJE STATISTIČKOG IZVEŠTAJA PRODUŽI DO KRAJA MARTA


Računovodstvena komora Srbije zatražila je od ministra finansija da se rok za dostavu Statističkog izveštaja za 2020. godinu produži do 31. marta. Kao razlog za tu molbu navode se teškoće u koje su nastale u softverskoj i hardverskoj podršci koju je trebalo da im obezbedi Agencija za privredne registre (APR) u tom postupku.

Trenutni rok za dostavljanje Statističkog izveštaja za 2020. godinu, kako se navodi je 28. februar 2021.

Računovodstvena komora Srbije podseća da je upravo ona inicirala da se pređe i na zakonom dozvoljeno dostavljanje Godišnjih Finansijskih izveštaja do 31. marta.

Podsećaju i da je taj predlog uvažen kao i da je usvojena odredba u Zakonu o računovodstvu ("Sl. glasnik RS", br. 73/2019) sa odloženom primenom, gde će dostavljanje finansijskih izveštaja za 2021. godinu važiti do 31. marta 2022. godine.

Računovodstvena komora Srbije za odlaganje dostavljanja Statističkog izveštaja za prethodnu godinu do kraja marta 2021. navodi sledeće razloge:

  • Već dugi niz godina, kako navode, pristup aplikaciji za dostavljanje finansijskih izveštaja u APR-u je tek od 20. januara, a trebao bi da bude od 1. januara.
  • Od 2019. godine povećan je broj preduzetnika za više od 70.000 i to je opteretilo softver, a očigledno je da kako navode ni APR nema adekvatnu hardversku podršku, pa kod unosa podataka veoma često dolazi do prekida u radu.
  • Kod unosa podataka, zbog nabrojanih problema, u aplikaciji se brišu već uneti podaci, značajno se otežava i produžava rad kod unosa Statističkog izveštaja za jedno pravno lice, unosi se pravna nesigurnost u radu i dodatno opterećuje već preopterećena računovodstvena profesija.
  • U Pravilniku o tehničko-tehnološkim postupcima za formiranje kvalifikovanog elektronskog potpisa i kriterijumima koje treba da ispune sredstva za formiranje kvalifikovanog elektronskog potpisa ("Sl. glasnik RS", br. 26/2008, 13/2010 i 23/2015) iz 2008. godine neophodno je propisati i definisati jedinstvene parametre za izradu klijentskih softvera za korišćenje digitalnih sertifikata za kvalifikovani elektronski potpis.

Računovodstvena komore Srbije podseća i da su ministra finansija ranije molili da se zauzme da im se obezbedi neometan unos podataka u računarskim programima iz njegove nadležnosti, među kojima su i oni koje koristi APR.

"Računovođe svake godine imaju iste, strašne, probleme u komunikaciji sa APR-om gde nemaju adekvatnu podršku od APR-a ali imaju i problem kada istovremeno na računaru koriste više različitih digitalnih sertifikata koji koriste različite klijentske softvere, koje im je omogućio pomenuti Pravilnik Ministarstva za trgovinu", stoji u pismu Računovodstvene komore Srbije.

Izvor: Vebsajt Nova ekonomija, 21.02.2021.
Naslov: Redakcija