Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O MEMORIJALNOM CENTRU "STARO SAJMIŠTE": Biće ustanovljena nova republička ustanova kulture, s ciljem da se očuva sećanje na stradale u nekadašnjem logoru


Narodna skupština Republike Srbije usvojila je Zakon o Memorijalnom centru "Staro sajmište". Ovim Zakonom, koji se čeka već šest godina, biće ustanovljena nova republička ustanova kulture, s ciljem da se očuva sećanje na 11.000 Srba, 6.500-7.000 jevrejskih i romskih žena, dece i starih i drugih, stradalih u nekadašnjem logoru.

Memorijalni centar će se sastojati iz dve celine - "Jevrejskog logora Zemun" i "Prihvatnog logora", i obuhvatiće prostor na Novom Beogradu, na levoj obali Save, područje nekadašnje Bežanijske bare tj. Beogradskog sajma, kao i prostor nekadašnjeg logora "Topovske šupe".

Kako Zakon kaže, zadatak će mu biti da prikuplja, sređuje, čuva, izlaže, stručno obrađuje, istražuje i prezentuje muzejske, arhivske i filmske dokumente i predmete, da organizuje manifestacije negovanja sećanja na žrtve i stara se o korišćenju građe u obrazovno-vaspitne, naučnoistraživačke i izdavačke svrhe.

Na čelu će biti direktor, a osim upravnog i nadzornog odbora, imaće i Međunarodni savet, čiji članovi mogu biti stranci, istaknuti stručnjaci u oblasti Holokausta i genocida.

Prva reakcija predsednika Saveza jevrejskih opština Roberta Sabadoša na vest o formiranju memorijala na mestu strašnog logora, bila je: "Napokon!"

- Dugo smo očekivali zakon. Jevrejska zajednica je zadovoljna zakonskim rešenjima, konsultovani smo tokom njihove izrade. Izuzetno je važno što je u Memorijal ušao i prostor na kom je bio prvi jevrejski logor "Topovske šupe". Dve preostale zgrade na Autokomandi biće pretvorene u izložbeni prostor - kaže Sabadoš.

Za sprovođenje Zakona potrebno je omogućiti eksproprijaciju predviđenih katastarskih parcela i obezbediti za Memorijal 28,2 miliona dinara za 2021. godinu, 39,2 za 2022. i 39,2 za 2023. godinu. Potrebno je i dodatnih 186 miliona dinara za rekonstrukciju i sanaciju Centralne kule.

Izvor: Vebsajt Novosti, V. Crnjanski Spasojević, 15.02.2020.
Naslov: Redakcija