Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O UTVRĐIVANJU ČINJENICA O STATUSU NOVOROĐENE DECE ZA KOJU SE SUMNJA DA SU NESTALA IZ PORODILIŠTA U REPUBLICI SRBIJI: Propisan postupak u kome se utvrđuju činjenice o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta ili zdravstvenih ustanova i to na osnovu dokaza koji se izvedu i podataka koji se u prikupe u sudskom postupku od državnih i drugih organa, roditelja i drugih lica


Poslanici Narodne skupštine Republike Srbije na vanrednom zasedanju raspravljaju o Predlogu zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Republici Srbiji - poznatijem kao "Zakonu o nestalim bebama".

Ovaj zakonski predlog stigao je na dnevni red parlamenta skoro godinu dana nakon što mu ga je Vlada Republike Srbije uputila 8. marta 2019. godine.

Usvajanjem ovog zakona Srbija će ispuniti obavezu prema Evropskom sudu za ljudska prava, koji je 2013. godine, u slučaju Zorica Jovanović protiv Srbije, pored ostalog, naložio državi da uspostavi mehanizam za utvrđivanje istine i obeštećenja za roditelje, koji veruju da su njihove bebe nestale nakon porođaja.

Predlogom zakona je propisan postupak u kome se utvrđuju činjenice o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Srbiji ili zdravstvenih ustanova i to na osnovu dokaza koji se izvedu i podataka koji se u prikupe u sudskom postupku od državnih i drugih organa, roditelja i drugih lica.

Takođe, zakonom se uređuje i postupak u kome se dosuđuje pravična novčana naknada nematerijalne štete.

- Poslednja verzija zakonskog predloga je dodatno usaglašena sa predlozima roditelja i nevladine organizacije YUCOM - kažu u Ministarstvu pravde.

Takođe, napominju u ovom ministarstvu, tekst predloga zakona usklađen je sa preporukama Saveta Evrope, koji je dao i pozitivnu ocenu na nacrt ovog zakona. U izradi teksta zakona učestvovali su predstavnici svih relevantnih institucija.

Pored predstavnika tri ministarstva - pravde, unutrašnjih poslova i zdravlja, Radna grupa je bila sastavljena i od predstavnika Republičkog javnog tužilaštva, Vrhovnog kasacionog suda, Državnog pravobranilaštva, kao i od predstavnika grupa roditelja dece za koju postoji sumnja da su nestala u porodilištima u Republici Srbiji.

Komitet ministara Saveta Evrope više puta u toku prethodnih godina pozivao je Srbiju da što hitnije usvoji zakon o nestalim bebama i omogući roditeljima pravo na obeštećenje.

Izvor: Vebsajt Blic, 21.02.2020.
Naslov: Redakcija