Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

REVIZIJE SVRSISHODNOSTI POSLOVANJA: Trošenje javnih sredstva u Srbiji


Jačanje kapaciteta i povećanje broja revizija svrsishodnosti predstavljaju strateško opredeljenje Državne revizorske institucije (DRI), rekao je predsednik DRI i generalni državni revizor dr Duško Pejović. On je na konferenciji "Kako revizije svrsishodnosti poslovanja utiču na rad korisnika javnih sredstava u Srbiji", u hotelu Metropol u Beogradu, naglasio da će DRI ove godine objaviti 12 izveštaja o reviziji svrsishodnosti poslovanja, što je šest puta više u odnosu na 2018. godinu.

Nastavićemo da povećavamo broj obuka, revizora i tema u oblasti revizije svrsishodnosti, poručio je dr Pejović i dodao da će ove revizije dati građanima preko potrebne informacije gde je uložen njihov novac i da li je usluga koju su dobili za taj novac kvalitetna.

Sprovođenjem revizija svrsishodnosti iniciramo promene u sistemu, menjamo uzroke koji dovode do nepravilnosti, utičemo na transparentnost javnih sredstava i utičemo na povećanje odgovornosti u javnom sektoru, rekao je dr Pejović.

Po njegovim rečima, vršeći reviziju, DRI je u poziciji da sagleda poslovanje celokupnog javnog sektora, odnosno može da uoči sistemske probleme u društvu.

Uz tehničku podršku projekta "Unapređenje finansijske odgovornosti u institucijama Republike Srbije kroz eksterne revizije" uspeli smo, na osnovu analiza, da ocenimo efekte dve revizije svrsishodnosti koje smo ranije sproveli, rekao je dr Pejović. On je dodao da je DRI prošle nedelje, takođe uz podršku projekta, održala tri konferencije izvan Beograda na kojima je akademskoj zajednici, organizacijama civilnog društva i medijima predstavila nalaze dva izveštaja o reviziji svrsishodnosti koje je sprovela tokom 2018. godine.

Institucija za potrebe društva nikad nije bila važnija, poručio je dr Pejović.

Predsednica Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava Narodne skupštine dr Aleksandra Tomić je naglasila da će izveštaji o reviziji svrsishodnosti koje DRI bude objavila predstavljati dragoceni rad za članove Odbora. Ona je dodala da se ovom vrstom revizije poštuju i zahtevi neophodni za pristupanje Evropskoj uniji.

Želimo da obavestimo javnost o svim problemima u društvu, kao i o rešavanju problema građana, poručila je dr Tomić. Ona je najavila da će tokom 2019. godine, DRI i Odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava, održati tri javna slušanja izvan Beograda, u vezi sa nalazima izveštaja o reviziji.

Odlazimo u jedinice lokalne samouprave širom Srbije i pod lupom medija, građana, javnosti slušamo o nalazima iz izveštaja o reviziji, što je za nas od izuzetnog značaja, rekla je dr Tomić.

Ministarka pravde Nela Kuburović rekla je da je to ministarstvo u potpunosti ispoštovalo preporuke DRI kada je reč o reviziji svrsishodnosti poslovanja na temu "Opravdanost formiranja komisija i drugih stalnih i privremenih radnih tela u javnom sektoru".

U poslednje tri godine dosta toga smo uradili da unapredimo rad komisija i da transparentno predstavimo njihov rad naročito kada je reč o komisijama gde članovi dobijaju određenu naknadu za angažovanje, rekla je Kuburović.

Po njenim rečima, zahvaljujući reviziji, ne samo da je unapređen rad komisija, već je formirana i aplikacija pomoću koje se vodi evidencija svih komisija i omogućava lakše sastavljanje izveštaja o radu i koja takođe sadrži sve podatke koji se odnose na zakonski osnov, sastav i način izbora članova komisija.

Ona je navela da proces kako se troše sredstva građana treba da bude transparentan i da finansijska odgovornost i transparentnost imaju sve veći značaj u borbi protiv korupcije. Mi smo to prepoznali i revidiranim Akcionim planom za Poglavlje 23 gde je finansijska kontrola istaknuta kao jedan od najvažnijih korektivnih mehanizama, istakla je Kuburović.

Ministarstvo pravde će uvek biti na raspolaganju DRI kako bi zajedno radili na unapređenju transparentnosti i odgovornosti, poručila je Kuburović.

Zamenica ambasadora Ujedinjenog Kraljevstva u Srbiji Trejsi Galager je naglasila da je važno da rezultati revizija koje DRI sprovede stignu do svih koji donose odluke u državi radi uspostavljanja veće finansijske odgovornosti. Ona je dodala da je važno što će biti povećan broj revizija svrsishodnosti, kao i što će se prvi put raditi ove revizije u IT sektoru.

Ambasada Velike Britanije i Vlada Ujedinjenog Kraljevstva su, od 2015. godine, kroz Fond dobre uprave, kao pomoć u reformama odobrili za Srbiju 16,5 miliona evra. Taj trend ćemo nastaviti jer ove godine planiramo da u Srbiji realizujemo projekte u vrednosti od šest miliona evra, rekla je Galager.

Ekspert za reviziju svrsishodnosti i nekadašnji revizor u Nacionalnoj kancelariji za reviziju Ujedinjenog Kraljevstva, Dejvid Goldsvorti je naglasio da izveštaji o reviziji svrsishodnosti poslovanja koje DRI izrađuje nemaju samo finansijski efekat, već su korisne i za unapređenje procedura za upravljanje javnim sredstvima.

Ako DRI bude davala preporuke važnim institucijama, i promene će biti veće, poručio je Goldsvorti i dodao da je ponekad, za sagledavanje efekata ove vrste revizije, potrebno je da prođe dve do tri godine, pa i pet godina.

Po njegovim rečima, veoma je bitno da preporuke koje DRI upućuje budu jasne i da se tačno zna kome su upućene.

Smatram da je veoma važno za kredibilitet DRI da prikazuje uticaj svog rada i da osluškuje koje su potrebe i prioriteti Vlade pri donošenju godišnjeg programa revizije, rekao je Goldsvorti. On je dodao da revizije svrsishodnosti donose mnogo veće uštede nego što su troškovi poslovanja vrhovne revizorske institucije. Svake godine, Nacionalna kancelarija za reviziju Ujedinjenog Kraljevstva utvrdi uštede koje su 11 puta veće od njenog godišnjeg budžeta.

Viši savetnik u reviziji, Goran Čabarkapa, predstavio je efekte revizije svrsishodnosti poslovanja na temu "Opravdanost formiranja komisija i drugih stalnih i privremenih radnih tela u javnom sektoru".

U analizi rezultata ove revizije DRI je ustanovila da je došlo do smanjenja bruto naknada isplaćenih članovima komisija i drugih radnih tela i drugih radnih tela sa 378 miliona dinara u 2014. godini, na 350 miliona dinara u 2017. godini, iako prevashodni cilj revizije nije bio usmeren na finansijske aspekte poslovanja subjekata revizije, rekao je Čabarkapa. Mnogo značajniji efekat revizije bio je u činjenici da je u Uputstvu za pripremu budžeta Republike Srbije za 2017. godinu i projekcija za 2018. i 2019. godinu navedeno da je potrebno preispitati opravdanost formiranih komisija i drugih radnih tela, kao i osnivanja novih, imajući u vidu ovaj izveštaj. Takođe, Zakonom o budžetu Republike Srbije za 2017, 2018 i 2019. godinu je definisano da direktni i indirektni korisnici sredstava budžeta Republike Srbije mogu formirati komisije i druga stalna i privremena radna tela isključivo u skladu sa posebnim zakonom, odnosno drugim propisom, a čiji zadatak ne može biti obavljanje tekućih i poslova iz delokruga rada korisnika budžetskih sredstava.

Efekte revizije svrsishodnosti objavljene u oktobru 2017. godine na temu "Efikasnost i ekonomičnost primene pregovaračkog postupka bez objavljivanja poziva za podnošenje ponuda", predstavila je Nada Tošić, viši savetnik u reviziji.

Analiza je pokazala da su subjekti revizije tokom i nakon sprovedene revizije značajno smanjili, a u nekim slučajevima i prestali da koriste ovaj postupak nabavke. Na osnovu podataka dobijenih od subjekata revizije, ukupna vrednost nabavki korišćenjem ovog postupka kod subjekata revizije je smanjena za 92 odsto, iako je ukupna vrednost svih nabavki kod ovih subjekata uvećana zapet odsto, rekla je Tošić.

Šef Odseka za internu reviziju u Ministarstvu pravde, Snežana Netković, naglasila je da je sprovođenje revizije svrsishodnosti u ovom ministarstvu predstavljala pomoći podršku zaposlenima u njenoj službi. Tokom revizije, vrlo smo blisko sarađivali sa DRI i razumeli važnost preporuka, čijem smo sprovođenju pristupili još tokom revizije, istakla je Netković.

Ova konferencija predstavlja završni događaj na projektu tehničke podrške "Unapređenje finansijske odgovornosti u institucijama Republike Srbije kroz eksterne revizije" u okviru programa Fonda za dobru upravu, kojim je Vlada Ujedinjenog Kraljevstva podržala Državnu revizorsku instituciju. Cilj projekta je da, između ostalog, kroz unapređenje metodologije koju Državna revizorska institucija koristi u praćenju sprovođenja preporuka revizija svrsishodnosti poslovanja i unapređenje komunikacije sa svim zainteresovanim strana stvori preduslove za bolje prihvatanje i sprovođenje preporuka Državne revizorske institucije, datih u izveštajima o reviziji svrsishodnosti poslovanja.

Izvor: Vebsajt Državna revizorska institucija, 19.02.2019.
Naslov: Redakcija