Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT STRATEGIJE RAZVOJA SISTEMA JAVNOG INFORMISANJA U RS: Struka se zalaže za unapređenje medijskih sloboda


Nacrt strategije razvoja sistema javnog informisanja u Republici Srbiji, koja je u izradi morala bi da unapredi medijske slobode i da omogući da se smanje pritisci na medije, rečeno je na prvoj javnoj raspravi o Nacrtu strategije, koja je održana u Skupštini grada Novog Sada.

Predstavnici medija, medijskih i novinarskih udruženja, nevladinih organizacija i fondacija ukazali su da su mediji koji se trude da izveštavaju profesionalno izloženi različitim vrstama političkih i ekonomskih pritisaka od strane vlasti, s krajnjim ciljem da takvi mediji budu ugušeni.

Rečeno je i da je na taj način "u tišini ugušeno više od 40 lokalnih televizija u Srbiji, dok se istovremeno praktično uvodi monopol na informisanje na nacionalnom nivou.

Posebno je istaknut problem brojnih nepravilnosti koje postoje u sistemu projektnog sufinansiranja medijskih sadržaja od javnog interesa.

Predstavnici medija, medijskih i novinarskih udruženja ukazali su da se kroz sistem projektnog sufinansiranja izrazito favorizuju pojedini mediji.

Takođe, kako je rečeno, pojedine lokalne samouprave u komisije koje odlučuju o dodeli sredstava putem projektnog sufinansiranja imenuju osobe koje nemaju veze s medijima i novinarstvom, a postoje i lokalne samouprave koje uopšte ne raspisuju konkurse za sufinansiranje medijskih sadržaja i za to ne snose nikakve zakonske sankcije.

Oni su se požalili i na ekonomske pritiske na medije, koji zbog toga ostaju bez reklama i ugovora sa javnim preduzećima, dok im se istovremeno učestalo šalju različite inspekcije.

Naveli su da veliki problem predstavlja i činjenica da institucije gotovo po pravilu odbijaju medijima i novinarima da dostave informacije od javnog značaja.

Čuo se i predlog da službenici i funkcioneri koji odbiju da medijima dostave informacije od javnog značaja treba da snose krivične sankcije, a ne prekršajne, kao što je sada slučaj.

Ocenjeno je da sve navedeno svedoči o tome da je cilj da se skrajnu ili ugase mediji koji su kritički opredeljeni i koji profesionalno rade svoj posao.

Rečeno je da su tužbe protiv medija sve češće i sve efikasnije, dok s druge strane, tužbe koje mediji podnose protiv države se veoma sporo rešavaju.

Predsednik Radne grupe za izradu medijske strategije Dejan Stojanović iz Ministarstva kulture i informisanja rekao je da se Radna grupa suočavala sa problemom nedostatka različitih vrsta istraživanja i analiza tokom izrade Nacrta Medijske strategije.

Javnoj raspravi prisustvovali su, između ostalih, i predstavnici Medijskog odeljenja Misije OEBS-a u Srbiji.

Izvor: Vebsajt N1, 19.02.2019.
Naslov: Redakcija