Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O ZAŠTITI STANOVNIŠTVA OD ZARAZNIH BOLESTI: Kazna za roditelje ili staratelje koji ne budu vakcinisalil svoju decu, propisana u iznosu od 30.000 do 150.000 dinara. Istim iznosom kažnjavaće se lica koja u postupku epidemiološkog ispitivanja ne govore istinu i ne daju tačne i potpune podatke značajne za otkrivanje izvora i načina prenošenja zarazne bolesti


Roditelji ili staratelji koji ne budu vakcinisalil svoju decu biće kažnjeni novčano od 30.000 do 150.000 dinara, predviđeno je Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koji je Narodna skupština Republike Srbije usvojila 24. februara 2016. godine.

Taj iznos platiće i oni koji u postupku epidemiološkog ispitivanja ne govore istinu i ne daju tačne i potpune podatke značajne za otkrivanje izvora i načina prenošenja zarazne bolesti.

Kazna je predviđena i ako se osoba ne pridržava naloga doktora medicine kada je određena obaveza prevoza sanitetskim vozilom ili mera izolacije i lečenja, kao i ako se pre putovanja u zemlju u kojoj ima kolere, kuge, velikih boginja, žute groznice, virusnih hemoragijskih groznica i malarije, kao i po povratku iz tih zemalja, ne pridržava obaveza propisanih Zakonom.

Predviđeno je da je za boravak dece u predškolskim, kao i u ustanovama za smeštaj dece bez roditeljskog staranja, neophodna je obavezna imunizacija, osim u slučaju postojanja medicinske kontraindikacije koju utvrđuje lekar.

Obavezna je imunizacija dece protiv tuberkuloze, difterije, tetanusa, velikog kašlja, dečje paralize, malih boginja, rubeola, zauški, virusnog hepatitisa B, oboljenja izazvanih hemofilusom, influencija tipa B i oboljenja izazvanih streptokokom-pneumonijom.

Imunizacije je obavezna i za osobe izložene određenim zaraznim bolestima - hepatitisom B, hepatitisom A, trbušnom tifusu, besnilu, tetanusu, kao i za osobe koje u toku rada mogu biti izložene navedenim zaraznim bolestima.

Vakcina će biti obavezna i za osobe u posebnom riziku od bolesti hepatitisom B, gripa, meningelnih bolesti, oboljenja izazvanih streptokokom-pneumonije i homofilusom influencija B, varičele, infekcije izazvane respiratornim, sinicijalnim visurima, imunodeficijenti i okogeni pacijenti.

Takođe i za putnike u međunarodnom saobraćaju, protiv žute groznice i drugih zaraznih bolesti po zahtevu zemalja u koje se putuje.

Prema rečima ministra zdravlja, Zlatibora Lončara, donošenjem ovog Zakona obezbeđuje se "visok nivo zaštite života i zdravlja ljudi, sprečavanje i suzbijanje zaraznih bolesti, kao i njihovo odstranjivanje i iskorenjivanje".

Izvor: Vebsajt Tanjug, 24.02.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija