Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O RAČUNOVODSTVU: Pravna lica i preduzetnici dužni su da do 29. februara 2016. godine, za statističke i druge potrebe, dostave APR Bilans stanja, Bilans uspeha, Statistički izveštaj za poslovnu godinu koja je jednaka kalendarskoj, u elektronskom obliku. Zbog problema u radu aplikacije APR-a, ukoliko se uneti podaci ne obrade neće biti posledica za preduzeća, navode nadležni


Slanje statističkih i finansijskih izveštaja Agenciji za privredne registre (APR) postalo je prava noćna mora za firme i računovodstvene agencije, jer aplikacija koja se popunjava na sajtu APR ne radi kako treba. Rok za slanje statističkih izveštaja ističe 29. februara, a od ove godine je podnošenje izveštaja moguće isključivo elektronskim putem.

Direktor Agencije za privredne registre, Zvonko Obradović, kaže da sve knjigovođe koje pristupe sistemu APR-a, čak i ako im se ne obrade podneti statistički finansijski izveštaji, neće imati nikakve posledice za firmu i neće biti kažnjeni, iako posao ne završe do 29. februara kada je poslednji rok.

Knjigovođe imaju primedbu jer ne mogu da pošalju finansijske izveštaje elektronskim putem i traže da se poduži rok za slanje statističkih izveštaja za 2015. godinu, jer aplikacija APR ne prihvata unete podatke. Ističu da nova aplikacija Agencije za privredne registre nije uvek dostupna.

Od ukupnog broja onih koji su dužni da podnesu izveštaje, dakle imamo dva roka, statistički izveštaj do ponedeljka 29. februara i konačni finansijski izveštaj do 30. juna 2016. godine, od 155.000 u aplikaciji trenutno radi 102.000 obveznika, rekao je Obradović.

Prošle godine je 11.000 obveznika imalo obavezu da dostavi elektronske izveštaje, a ove godine ta zakonska obaveza odnosi na više od 150.000 pravnih lica i preduzetnika. Do sada je APR dostavljeno oko 37.500 finansijskih izveštaja. 

Inače, Članom 46 Zakona o računovodstvu ("Sl. glasnik RS", br. 62/2013) propisana novčana kazna kada se Agenciji za privredne registre ne dostave u zakonski propisanim rokovima svi godišnji izveštaji, uključujući i statističke, kreće se od 100.000 do 3.000.000 dinara.

Izvor: Vebsajt RTS, 24.02.2016.
Naslov: Redakcija