Zastava Bosne i Hercegovine

SINDIKATI SE ZALAŽU ZA PODIZANJE MINIMALNE CENE RADA NA 140 DINARA PO RADNOM ČASU


Povećanje visine minimalne cene rada sa 121 na 140 dinara po radnom času potrebno je jer sa sadašnjim minimalnim zaradama radnici teško izdržavaju, izjavio je predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS), Ljubisav Orbović, koji očekuje da će ta tema biti na dnevnom redu naredne sednice Socijalno-ekonomskog saveta (SES).

Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikati "Nezavisnost" uputili su Socijalno ekonomskom savetu inicijativu za povećanje visine minimalne cene rada sa 121 na 140 dinara po radnom času, čime bi minimalna mesečna zarada iznosila 24.360 dinara.

Kako navode predstavnici tih sindikalnih organizacija, minimalna cena rada nije menjana pune tri godine i smatraju da postoje opravdani i konkretni pokazatelji zbog kojih bi trebalo da se poveća "minimalac" u ovoj godini.

"Imajući u vidu vrednost minimalne potrošačke korpe, kretanja stope zaposlenosti na tržištu rada, stope rasta BDP-a, kretanje potrošačkih cena, produktivnosti i prosečne zarade u Republici Srbiji, to povećanje je trebalo da iznosi oko 15 odsto", ukazuju sindikati.

Time bi minimalna zarada iznosila 24.360 dinara i njeno učešće u prosečnoj potrošačkoj korpi iz novembra 2015. godine bi iznosilo oko 35 odsto. Istovremeno, i ovako povećana minimalna zarada činila bi manje od 70 odsto minimalne potrošačke korpe, koja u novembru 2015. godine iznosi 34.885,19 dinara, tvrde sindikati.

Orbović kaže da je u septembru prošle godine, kada se poslednji put odlučivalo o ceni rada, računica sindikata bila da bi trebalo da se poveća na 136 dinara, što tada nije prihvaćeno.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 23.03.3016.
Naslov: Redakcija