Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ADVOKATSKE KOMORE VOJVODINE, BEOGRADA I KRAGUJEVCA PRESTALE DA FINANSIRAJU ADVOKATSKU KOMORU SRBIJE: Advokati traže kontrolu zajedničke kase


Kako skupština Advokatske komore Srbije još uvek nije usvojila finansijski izveštaj ni za 2014. godinu, regionalne komore Beograda, Vojvodine i Kragujevca su zbog odsustva kontrole nad zajedničkom kasom prestale da šalju novac republičkoj komori.

Sve ovo bi moglo da bude razrešeno na sednici skupštine Advokatske komore Srbije, ali do nje ne može da dođe. Iako je sednica bila zakazana za 11. februar 2016. godine ona nije održana. Zvanično - nije bilo kvoruma zbog toga što nisu sve regionalne komore izabrale svoje predstavnike, nezvanično - zbog toga što bi na sednici moralo da bude pokrenuto pitanje smene predsednika AKS-a, Dragoljuba Đorđevića, pošto mu je istekao mandat.

Konkretno, jedina komora koja nije izabrala svoje predstavnike u skupštinu Advokatske komore Srbije je AK Beograda. Razlog za to je, kako su iz beogradske komore više puta objašnjavali, nelegalna uzurpacija pozicije predsednika AKS. Prema njihovom tumačenju odabir delegata u skupštini bi dao legitimitet predsedniku Đorđeviću, zbog čega su oni pravdu potražili pred Višim sudom u Beogradu. Iako bi Đorđević po sili statuta Advokatske komore Srbije po konstituisanju sednice skupštine morao da napusti funkciju predsednika, pošto mu je istekao mandat, a nema pravo na novi, beogradski advokati nisu izabrali svoje predstavnike.

Kako objašnjavaju advokati, pored toga što beogradska komora daje najveći broj predstavnika i bez njih bi mogla da se održi sednica skupštine Advokatske komore Srbije, jer su sve ostale komore izabrale svoje delegate. Ipak, odsustvo beogradskih advokata se koristi kao izgovor, jer dok god nema sednice skupštine, nema ko da konstatuje da je predsedniku AKS istekao mandat.

Pritom se oba tabora, i oni koji su za i oni koji su protiv odlaska predsednika AKS, pozivaju na Statut Advokatske komore Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 85/2011, 78/2012 i 86/2013). Ovi prvi naglašavaju član 29 Statuta, u kojem se izričito navodi da mandat predsednika traje četiri godine i da ne može da bude ponovljen, kao i da ga na tom mestu automatski menja potpredsednik AKS. S druge strane, citira se deo statuta koji navodi da aktuelni predsednik ostaje na poziciji dok god ne budu potvrđeni svi mandati izabranih članova skupštine.

Izvor: Vebsajt Danas, V. Jeremić, 23.02.2016.
Izvod iz vesti