Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

IZMENE ZAKONA O ZDRAVSTVENOM OSIGURANJU


Izmenom Zakona o zdravstvenom osiguranju za trudnička bolovanja ubuduće će se isplaćivati naknada u visini 100 odsto zarade, umesto dosadašnjih 65 odsto.

Naknada za bolovanje je bila 65 odsto, a lokalne samouprave dotirale su razliku.

Iz kase Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, kao i dosad, obezbeđivaće se 65 odsto naknade za trudničko bolovanje, a ostatak će biti obezbeđen iz državnog budžeta.

RFZO će, bez obzira na to što sredstva iz republičkog budžeta još nisu prebačena, svim trudnicama na teritoriji Srbije odmah isplaćivati bolovanja u visini 100 odsto zarade.

Bolovanja će se trudnicama isplaćivati na sledeći način - 65 odsto naknade će, kao i do sada, biti uplaćivano na račun poslodavca, koji ima obavezu da taj iznos isplati trudnici. A, novina je da poslodavac mora dostaviti nadležnoj filijali broj tekućeg računa trudnice i RFZO će preostalih 35 odsto naknade isplatiti trudnici direktno na njen račun.

- Poslodavac je u obavezi da dostavi obračun bolovanja za januar, 1. februara 2014. Ukoliko je to učinio u skladu sa zakonom, matična filijala RFZO uplatiće novac u roku od 30 dana od dana prijema obračuna bolovanja koje je sačinio poslodavac. To znači da za "januarsko bolovanje" trudnicima po kompletnom obračunu, koji je poslodavac u najidealnijem slučaju sačinio 1. 2. 2014. godine, RFZO treba da prenese deo novca i uplati na račun poslodavca, a ostatak na račun trudnice najkasnije do 3. marta - objašnjavaju u RFZO.

Ako novac kasni, to je, tvrde u RFZO, samo zbog toga što poslodavac nije na vreme dostavio obračun.

Podizanjem nadoknade za trudničko bolovanje sa 65 na 100 odsto, praktično su izjednačene sve trudnice u Srbiji. Jer, dosad su, u lokalnim samoupravama koje su dotirale trudnička bolovanja, kao, recimo, u Beogradu ili Jagodini, trudnice dobijale naknadu u visini 100 odsto, a u ostatku Srbije samo 65 odsto. 

Izvor: www.novosti.rs, B. Radivojević