Zastava Bosne i Hercegovine

DRŽAVNA REVIZORSKA INSTITUCIJA: Utvrđena prekoračenja zakonskih rokova pri izdavanju građevinskih dozvola


Nadležni organi za izdavanje građevinskih dozvola u Srbiji, njih 164, u periodu od 1. januara 2021. do 30. juna 2023. godine, nisu rešili u propisanom zakonskom roku 59 odsto od ukupno podnetih zahteva za građevinske dozvole, odnosno 25.502 predmeta, pokazuje predstavljeni izveštaj Državne revizorske institucije (DRI) o reviziji svrsishodnosti poslovanja "Efikasnost postupaka izdavanja dozvola za izgradnju i korišćenje objekata".

Kako je precizirano, u istom periodu prilikom izdavanja upotrebnih dozvola u propisanom roku nije rešeno 67 odsto predmeta, a prilikom izdavanja lokacijskih uslova zakonski rok je prekoračen u 62 odsto predmeta, od ukupno njih 70.519.

U zaključku DRI se navodi da je za unapređenje uslova za gradnju u Srbiji nužno efikasnije postupanje nadležnih organa prilikom izdavanja dozvola za izgradnju i korišćenje objekata, kao i primenjivanje kaznene politike u slučajevima prekoračenja rokova, a revizijom su bili obuhvaćeni Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Grad Beograd, Grad Novi Sad, kao i Agencija za privredne registre (APR).

Zaključak revizije je da Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u posmatranom periodu nije sprovelo sve mere u cilju skraćivanja i pojednostavljenja izrade planskih dokumenata.

Kako je precizirano, resorno Ministarstvo je uspostavilo strateški i zakonodavni okvir, ali Nacrt Prostornog plana Srbije, za period od 2021. do 2035. godine, nije podnet Vladi Srbije na usvajanje u revidiranom periodu, jer nisu dobijene sve saglasnosti i mišljenja nadležnih organa i posebnih organizacija, a nije uspostavljena ni digitalna platforma e-Prostor, kao ni Centralni registar planskih dokumenata.

DRI je ukazala i da nadležni organi nisu u dovoljnoj meri efikasno sprovodili postupak objedinjene procedure, zbog čega je dolazilo do prekoračenja propisanih rokova u rešavanju po zahtevima za lokacijske uslove, građevinske i upotrebne dozvole, pa je za posledicu imalo prekoračenje roka u rešavanju po zahtevima za lokacijske uslove u 65 odsto, za građevinske dozvole u 85% i za upotrebne dozvole u 87 odsto predmeta.

Grad Beograd je prilikom rešavanja lokacijskih uslova rok prekoračio u 81% predmeta, za građevinske dozvole rok je premašen za 92% zahteva, a za upotrebne dozvole u 97% predmeta.

Istovremeno je Grad Novi Sad prekoračio rok za rešavanje kod 85% zahteva za izdavanje građevinske dozvole, dok je rok za izdavanje upotrebne dozvole prekoračen u 85% predmeta, a za lokacijske uslove u 87% slučajeva.

U izveštaju je istaknuto da nije vršen adekvatan nadzor nad sprovođenjem postupka izdavanja dozvola, s obzirom da ni APR, registrator Centralne evidencije objedinjenih procedura, ni registratori resornog Ministarstva, kao ni grad Beograd i Grad Novi Sad ; nisu podnosili zahteve za pokretanje prekršajnog postupka u slučajevima prekoračenja propisanih rokova u revidiranom periodu.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt eKapija, 22.01.2024.
Naslov: Redakcija