Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG ZAKONA O JAVNOM TUŽILAŠTVU: Najviše polemike nastalo je oko odredbe koja se odnosi na upućivanje iz jednih u druga tužilaštva


- Predviđene odredbe u Predlogu zakona o javnom tužilaštvu su dobre, ali pod uslovom da upućeni zamenici tužioca ostanu do isteka perioda na koji su upućeni, za koje vreme je neophodno da se ta mesta obavezno popune na konkursima - navodi šef Prvog osnovnog javnog tužilaštva Ljubivoje Đorđević.

Predlog zakona, nalazi se sa ostalim zakonima iz pravosuđa u proceduri usvajanja u Narodnoj skupštini Republike Srbije. U pravosudnom svetu, najviše polemike nastalo je oko odredbe koja se odnosi na upućivanje iz jednih u druga tužilaštva. Svoj stav povodom ove odredbe i šta smatra da ona može da donese u tužilaštvima u Srbiji je dao šef prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu Ljubivoje Đorđević.

- Do situacije da trenutno u mnogim tužilaštvima ima na desetine upućenih zamenika iz nižih u viša tužilaštva došlo je po mom mišljenju, zato što DVT nije za razliku od VSS (redovno se popunjavaju upražnjena mesta sudija) biralo zamenike i popunjavalo upražnjena mesta u većem broju nego do sada, pa se upućivanjem rešavao problem nedostatka zamenika. Smatram da je zakonodavac (tumačeći važeće propise), upućivanje predvideo samo u situacijama da se privremenim popunjavanjem tih upražnjenih mesta (kada je neko avanzovao, napustio tužilaštvo, otišao u penziju ili kada je neko preminuo ili je razrešen...) premosti period do izbora novih zamenika, da bi ta tužilaštva mogla efikasnije da funkcionišu - pojašnjava tužilac Đorđević.

Kako navodi, zato je i predviđeno da zamenik javnog tužioca može uz svoju pismenu saglasnost biti upućen u drugo tužilaštvo najduže na jednu godinu ili u javno tužilaštvo posebne nadležnosti najduže na četiri godine.

- To je i po mom mišljenju bila i ideja zakonodavca, a ne da se upućivanjem ulazi "na mala vrata" u više instance. Na taj način su se ti upućeni favorizovali, a degradirali oni koji su konkurisali, a nisu upućeni, tako što bi i na samom konkursu to dovelo do prednosti u korist upućenih, jer bi već imali zadužene predmete i neko iskustvo u radu predmeta iz nadležnosti tog tužilaštva - navodi Đorđević.

On naglašava da smatra da su predviđene odredbe u Predlogu zakona dobre, ali pod uslovom da upućeni ostanu do isteka perioda na koji su upućeni.

- Da li će ti upućeni zamenici biti birani ili drugi, to je na Državnom veću tužilaca da odluči ili nakon stupanja na snagu (izborom istaknutih pravnika) novih zakona na Visokom savetu tužilaštva. Bitno je da budu izabrani najbolji i da se ta mesta popune. Takođe je neophodno da sada DVT, a potom VST ubrzaju izbore za zamenike i u svim ostalim tužilaštvima u kojima su upražnjena mesta zamenika, a predviđena sistematizacijama (od Republičkog javnog tužilaštva, posebnih, apelacionih, viših, pa do svih osnovnih u celoj Srbiji), nakon čega upućivanje zamenika neće više biti neophodno na način kao do sada (neke kolege su upućene pre 10 i više godina, a imaju lični dohodak i status kao da su izabrani, a nisu) već samo izuzetno - zaključuje Đorđević.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Novosti, 21.01.2023.
Naslov: Redakcija