Zastava Bosne i Hercegovine

UREDBA O VISINI POSEBNE NAKNADE ZA PODSTICAJ POVLAŠĆENIH PROIZVOĐAČA ELEKTRIČNE ENERGIJE U 2023. GODINI: Naknada na računima za povlašćene proizvođače struje ostaje ista


Naknada za podsticaj povlašćenih proizvođača električne energije u Srbiji na računima građana za struju ostaće ove godine nepromenjena, utvrđeno je Uredbom o visini posebne naknade za podsticaj povlašćenih proizvođača električne energije u 2023. godini ("Sl. glasnik RS", br. 3/2023), koju je donela Vlada Srbije.

Tom posebnom naknadom obezbeđuju se novčana sredstva iz kojih “Elektroprivreda Srbije” (EPS), kao garantovani snabdevač, isplaćuje podsticaje povlašćenim i privremeno povlašćenim proizvođačima za troškove proizvodnje i balansiranja električne energije. Uredba za 2023. godinu predviđa da ta posebna naknada iznosi 0,801 dinar po kilovat-satu, a povećana je 1. avgusta 2022. sa 0,437 dinara na sadašnji iznos od 0,801 dinar. Stručnjaci tvrde da ona do 2022. nekoliko godina nije korigovana naviše i da je zbog toga EPS imao gubitak oko 200 miliona evra.

Naknada se plaća proizvođačima koji proizvode struju iz obnovljivih izvora energije, a predviđeno je da je finansiraju građani kao potrošači struje. Ako je neko pre korigovanja te naknade trošio na primer 150 kilovati plaćao je naknadu 65 dinara, a nakon povećanja 120 dinara. Iz prikupljenih sredstava podsticaje (subvencije) dobijaju proizvođači “zelene” električne energije u Srbiji, vlasnici malih hidroelektrana, vetroelektrana, solarnih i gasnih elektrana.

Podsticaji im se isplaćuju kroz fid-in tarifu, ako su dobili status povlašćenih proizvođača struje.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Politika, 21.01.2023.
Naslov: Redakcija