Zastava Bosne i Hercegovine

U PRIPREMI NOVI ZAKON O ZAŠTITI KONKURENCIJE: Izmene neophodne zbog usklađivanja sa Zakonom o opštem upravnom postupku


Komisija za zaštitu konkurencije organizovala je u Novom Sadu javnu debatu posvećenu mogućim rešenjima za unapređenje politike i prava zaštite konkurencije u Srbiji.

Kako je saopšteno, rukovodilac Sektora u Komisiji i član Radne grupe za izradu novog Zakona o zaštiti konkurencije Gordana Lukić smatra da se dosadašnji pravni okvir politike zaštite konkurencije pokazao kao dobar, ali je neophodno da se stalno unapređuje.

Prema njenom objašnjenju, razlog za to je dalje usaglašavanje zakonodavnog okvira Srbije sa pravnim tekovinama EU, ali pre svega sa aktuelnim Zakonom o opštem upravnom postupku ("Sl. glasnik RS", br. 18/2016 i 95/2018 - autentično tumačenje).

"Cilj nam je unapredimo procesna prava stranaka u posebnom upravnom postupku pred Komisijom. Time će se, verujemo, dalje jačati pravna sigurnost i predvidivost postupanja Komisije, što je izuzetno važno za sve tržišne učesnike", naglasila je Lukić.

Pokrajinski sekretar za privredu, Ivan Đoković istakao je važnost ove debate i najavio puni doprinos procesu donošenja novog Zakona o zaštiti konkurencije, jer veruje da je od velikog interesa za privrednike da zakonodavni okvir ove oblasti bude još kvalitetniji.

Privreda prepoznaje značaj pravila za fer tržišnu utakmicu u kojoj svi mogu da učestvuju pod jednakim uslovima, jer kao rezultat toga imamo veću produktivnost i privredni rast, rekao je Đoković u prepunoj sali Skupštine AP Vojvodine.

Ovo je treća javna debata koju, na temu novih pravnih rešenja u oblasti zaštite konkurencije, organizuje Komisija za zaštitu konkurencije. Prethodne dve održane su, krajem godine, u Kragujevcu i Nišu.

Debati su, kao panelisti, prisustvovali stručnjaci za oblast konkurencije, predstavnici Komisije, članovi Radne grupe za izradu novog Zakona o zaštiti konkurencije.

Javne debate organizuju se u okviru projekta "Povećanje privrednog rasta putem podrške promociji politike zaštite konkurencije", koji finansira Ministarstvo spoljnih poslova Kraljevine Norveške.

Izvor: Vebsajt RTV, 22.01.2019.
Naslov: Redakcija