Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O STANOVANJU I ODRŽAVANJU ZGRADA: Kontrola zgrada koje nisu izabrale upravnika počinje 29. januara 2018. godine


Rok za registraciju stambenih zajednica i izbor upravnika zgrada istekao je još 12. decembra 2017. godine, a komunalni inspektori će u obilazak objekata i uvid u stanje krenuti - 29. januara 2018. godine.

Sekretarijat za inspekcijske poslove organizovao je sastanak na kome su bili predstavnici komunalnih inspekcija gradskih opština Beograda. Na skupu je bilo reči o primeni Zakona o stanovanju i održavanju zgrada ("Sl. glasnik RS", br. 104/2016 - dalje: Zakon), kao i primeni uputstva Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture o postupanju komunalne inspekcije u sprovođenju inspekcijskog nadzora nad primenom Zakona.

Ovim Zakonom utvrđeno je da održavanje i upravljanje stambenim zgradama u cilju sprečavanja ili otklanjanja opasnosti po život i zdravlje ljudi, životnu sredinu, privredu ili imovinu veće vrednosti predstavlja javni interes. Prvi korak u sprovođenju Zakona je registracija stambenih zajednica, za šta je rok istekao 12. decembra, pa su se stekli uslovi za postupanje komunalne inspekcije – rekla je Sonja Podunavac, sekretarka za inspekcijske poslove, i najavila da Beograđani posle 29. januara mogu očekivati posetu komunalne inspekcije.

Ako sve bude po pravilima, inspektori bi svakoj zgradi koja nije izabrala upravnika, dali rok od mesec dana da to učini, u suprotnom, biće pokrenut postupak za imenovanje prinudnog upravnika.

Jedini problem je što, međutim, da bi se to desilo, Skupština grada mora da usvoji cenovnik ovih usluga, a izvesno je da se to neće desiti pre gradskih izbora u martu ove godine.

Izvor: Vebsajt Blic, 24.01.2018.
Naslov: Redakcija