Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O INSPEKCIJSKOM NADZORU: Privrednici strahuju od inspekcije, jer Zakon ne poznaju dovoljno i ne znaju da li i gde prave propuste


Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave pokrenulo je sajt "inspektor.gov.rs", gde se objavljuju sve kontrole, liste, planovi inspekcija, a svaki privrednik može detaljno da se upozna sa postupkom inspekcijskog nadzora, rekao je državni sekretar tog Ministarstva Bojan Stević.

Stević objašnjava da se mnogi privrednici plaše inspekcije, zato što ne poznaju dovoljno zakon i ne znaju da li i gde prave propuste.

"Privredni subjekti ne bi trebalo da se plaše inspektora, mogu da se plaše samo oni koji ne rade u skladu sa zakonom i to je normalno. Ali, mnogi se plaše zato što ne znaju kako pravilno treba da rade, gde prave propuste, i ne poznaju dovoljno zakon. Inspektori su tu da ukažu na nepravilnosti kod privrednog sektora, a ne da ih kažnjavaju i da ih plaše", rekao je Stević.

Na novom sajtu, kaže Stević, svaki privrednik može da se upozna sa postupkom i načinom vršenja inspekcijskog nadzora, i ukazuje da će naredni korak MDULS biti i stalna kancelarija za odnose sa privredom i inspekcijom, odnosno privredni savetnik za inspekcijski nadzor.

"To je nešto čemu težimo. Tu ćete vi kao privrednik, doći u kancelariju, gde će imati neko da vas sasluša, vaše primedbe, kao i da čujete određene sugestije od strane inspekcije", objašnjava Stević.

Vlada Republike Srbije maksimalno se trudi da pomogne privatan sektor u Srbiji, jer joj je cilj da otvore što više radnih mesta širom Srbije, da se zemlja ravnomerno razvija, a da ne postoji situacija "da se sve sliva u Beograd", navodi Stević.

Prema njegovim rečima, Vlada Republike Srbije ne samo da podržava velike investitore, već je "maksimalno na usluzi" i ostalima, da pomogne otvaranje novih radnih mesta. "Poštujemo i mala i srednja preduzeća, malu privredu kao i veliku, jer svako novo radno mesto, zasnovano po propisima Republike Srbije, gde je radnik prijavljen, znači da ćemo u nekoj opštini dobiti novi kilometar puta, novi kilometar vodovodne ili kanalizacione mreže", zaključuje Stević.

Izvor: Vebsajt Novosti, 23.01.2018.
Naslov: Redakcija