Zastava Bosne i Hercegovine

REFORMA PORESKE UPRAVE: Poreska uprava će imati 35 kancelarija sa poreskim inspektorima


Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je da je reforma i transformacija Poreske uprave u toku i da će ta služba imati 35 kancelarija u zemlji, koje će, kako je rekao, postati vodeće kancelarije za poreske inspektore.

"Oni će pokrivati u krugu od 30 do 40 kilometara svoje poreske obveznike. To će omogućiti da se velika koncentracija inspektora na slučajan način raspodeljuje pri odlasku na teren", izjavio je Vujović.

Ministar navodi da Poreska uprava ne bi trebalo da prvenstveno bude fokusirana na kažnjavanje, već da, kada primeti nepravilnosti, prvo uputi upozorenje, pa u roku od 15 dana, "ako ne otklonite manjkavosti, da kažnjava".

"Morate da imate proces učenja. Kod nas to ne postoji", poručio je Vujović.

Prema njegovim rečima, uslediće i reforma Ministarstva finansija, koja će biti teška.

"Imamo i generalizovani problem upravljanja i jako malo kompanija u privatnom sektoru koje poštuju savremene principe transparentnog upravljanja", izjavio je Vujović.

Putanja kojom se Srbija kreće u svakom pogledu je pozitivna i održiva, što svi prepoznaju, i naša zemlja je jedna od retkih zemalja u svetu koja je uspela da preokrene negativan trend pada BDP-a u sred fiskalne konsolidacije, izjavio je ministar finansija Dušan Vujović.

"To jeste takozvana ekspanzivna konsolidacija, pošto postoji stalna teza o tome da svaka konsolidacija mora da bude restriktivna. Mora, ako ne znate šta radite, mora, ako preterate sa restriktivnim merama i ne znate da ih ukombinujete sa merama koje podržavaju rast", izjavio je Vujović.

Kako dodaje, Srbija je 2017. godinu završila sa suficitom od 1,0 odsto BDP-a, a ovu godinu planira deficit od 0,6 odsto BDP-a na nivou centralne države i od 0,7 odsto na nivou opšte države.

"Deficit je četiri puta manji od Mastrihta, a sve zemlje u Evropi imaju problema da ispoštuju Mastriht", ukazao je Vujović.

Reforme i restriktivna politika su, kako je ukazao bile neophodne, jer je situacija u našem budžetu 2014. godine bila katastrofalna.

"Ljudi sprovode reforme da bi sebe pripremili da rade ono što je normalno u budućnosti", poručio je Vujović.

Izvor: Vebsajt RTV, 23.01.2018.
Naslov: Redakcija