Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

POGLAVLJE 27: Otvaranje ekološkog poglavlja na jesen 2018. godine


Preliminarnu pregovaračku poziciju planiramo da predamo u junu, a da Poglavlje 27 u pregovorima sa EU, koje se odnosi na ekologiju i zaštitu životne sredine, otvorimo u septembru ili oktobru, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu zaštite životne sredine Ivan Karić.

"Tako ćemo započeti dugi proces pridruživanja Evropskoj uniji, ali pre svega popravljanjem kvaliteta životne sredine, izradom postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, za separaciju, reciklažu", rekao je Karić uoči sastanka sa predstavnicima Moravičkog okruga iz Čačka, Lučana i Gornjeg Milanovca.

On kaže da je nova ekološka administracija pokrenula niz razgovora sa lokalnim samoupravama i da je plan da se ta velika tema iz Ministarstva spusti na nivo opština i gradova.

"Želimo da čujemo probleme sa kojima se same lokalne uprave sreću i da pokušamo da zajedno definišemo probleme. Grad Čačak je što se tiče dokumenat visoko rangiran, i hoćemo da u ovoj godini završimo neke projekte i napravimo planove za narednu", ukazao je on.

Karić navodi da je sa gradonačelnikom Čačka Milunom Todorovićem razgovarao o projektima sa kojima bi moglo da se konkuriše preko IPA fondova.

"Čačak ima dobru Kancelariju za lokalni razvoj koja te poslove može dobro da uradi. Probleme sa upravljanjem otpadnih voda, čvrstim komunalnim otpadom, možemo da počnemo da rešavamo", naveo je on, podsećajući da životna sredina i ekologija postaju prioritetne teme za Vladu Republike Srbije i gradove i opštine.

Prema njegovim rečima, komunalna delatnost je u nadležnosti lokalnih samouprava, a ovim sastancima plan je da se uspostavi dobra koordinacija i da građani imaju interes da to rade.

Karić kaže da se trenutno 0,25 odsto sredstava izdvaja iz budžeta za zaštitu životne sredine, a za zdravstveno osiguranje oko 10 odsto.

"Mi ekolozi verujemo da bi ti izdaci mogli da budu mnogo manji kada bi se više ulagalo u zaštitu životne sredine. Najveći broj respiratornih problema dolazi od zagađenog vazduha ili od čestica i alergena koji iritiraju pluća. Najranjivija je najmlađa populacija", objašnjava Karić.

U Ministarstvu zaštite životne sredine, kaže on, planirano je otvaranje novih radnih mesta i po novoj sistematizaciji planiranje je veliki broj mladih stručnjaka koji bi mogli da odrade prvu praksu u Ministarstvu i da budu spremni za godine koje dolaze.

Izvor: Vebsajt Blic, 23.01.2018.
Naslov: Redakcija