Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

U PRIPREMI NACRT ZAKONA O OSNOVAMA SISTEMA OBRAZOVANJA I VASPITANJA: Unija sindikata prosvetnih radnika negoduje što nije uključena u izradu Nacrta zakona


Predstavnici Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije negodovali su što, kako tvrde, nisu uključeni u izradu Nacrta novog Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

Predsednica USPRS Jasna Janković rekla je da će taj sindikat, u očekivanju da Nacrta zakona dobije iduće sedmice, vrlo brzo izneti svoje stavove o tom tekstu.

U tom sindikatu smatraju da novi zakon treba da bude skrojen po meri onih koji rade u obrazovanju i đaka, kao i da treba da bude jasan kako ne bi dolazilo do preplitanja rešenja sa drugim zakonima.

Kada je reč o izboru direktora škola, Jankovićeva navodi da većinu u školskim odborima koji predlažu direktore moraju da imaju prosvetni radnici, te da je svako drugo rešenje pogrešno jer znači politizaciju škola.

Taj sindikat smatra da jedna osoba može da se bira za direktora samo u dva mandata, kaže da će insistirati da se broj učenika u odeljenju svede na 25, na većoj zaštiti zaposlenih u obrazovanju, te na autonomiji škola koje same treba da odluče o nadokandi nastave zbog produženja raspusta za dva dana.

Izvor: Vebsajt RTS, 24.01.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija