Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O STANOVANJU I ODRŽAVANJU ZGRADA: Svaka zgrada imaće svog upravnika, koji će od vlasnika koji izdaju stanove zahtevati sve podatke o podstanarima, što će državi omogućiti da dobije detaljnu bazu iz koje će se tačno videti ko iznajmljuje stan i na kojoj adresi. Očekuje se da će ovo dovesti do masovnije naplate poreza, ali nije isključeno ni povećanje kirije


Po Zakonu o stanovanju i održavanju zgrada ("Sl. glasnik RS", br. 104/2016) svaka zgrada imaće svog upravnika, koji će od vlasnika koji izdaju stanove zahtevati sve podatke o podstanarima, što će državi omogućiti da dobije detaljnu bazu iz koje će se tačno videti ko iznajmljuje stan i na kojoj adresi.

Iznajmljivanje željene stambene nekretnine može se pretvoriti u pravu noćnu moru ukoliko ne pokucate na prava vrata. Novim Zakonom država dobija bazu stanova koji se izdaju, što će dovesti do masovnije naplate poreza, a nije isključeno ni povećanje kirije.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u Srbiji ima 260.000 stanova koji se izdaju. Samo u Beogradu ih je oko 75.000. Ukoliko se uzme da je prosečna mesečna kirija 200 evra i da će najmanje 100.000 zgrada u Srbiji imati profesionalnog upravnika, to znači da bi država svakog meseca mogla da profitira četiri miliona evra.

Nepoverljivi, oni s lošim iskustvom ili manjkom slobodnog vremena obraćaju se agencijama za nekretnine, kojih samo u Beogradu ima oko 200. Iskusni podstanari čekaju da prođe "sezona" iznajmljivanja, pa se na ovaj korak odlučuju sami prateći već dobro utabane staze do pronalaska idealnog krova nad glavom.

Oglasi za iznajmljivanje nekretnina nude širok izbor stanova, bilo da je reč o lokaciji, ceni, načinu grejanja ili specijalnim zahtevima zakupaca. Ipak, oni kriju još jednu opciju - agencijsko izdavanje.

Zakupci koji pronađu objavljen agencijski oglas ne treba da brinu jer agencija od njih neće uzeti proviziju osim što će im kirija možda u startu biti viša za određeni procenat. Agencijski procenat ide na račun stanodavca, koji će uslugu platiti već pri sklapanju ugovora sa novim stanarom.

"Za izdavanje nekretnine uzimamo procenat od prve mesečne kirije, koji iznosi 50 odsto, odnosno polovinu dogovorene sume između stanodavca i zakupca", navode u jednoj od prestoničkih agencija.

Budući zakupci neretko sami pozovu agenciju sa zahtevom da im oni pronađu stan po odgovarajućim zahtevima. U tom slučaju provizija se plaća isključivo onda kada agencija pronađe odgovarajuću nekretninu i zakupac se opredeli za nju. I u tom slučaju zakupac nije u obavezi da plaća nikakve dodatne troškove, iako su pojedine agencije sklone nuđenju opcija poput učlanjenja.

Najpovoljnija opcija za obe strane je oglašavanje na brojnim besplatnim internet sajtovima za nekretnine. Na ovim stranicama ponuđena je opcija izbora stanova koje su oglasili samo vlasnici, sa kojima zakupci mogu direktno kontaktirati i bez ikakvih provizija iznajmiti stan.

Izvor: Vebsajt Srbija Danas, 23.01.2017.
Naslov: Redakcija