Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O RADU: Poslodavac je dužan da zaposlenom prilikom svake isplate zarade i naknade zarade dostavi obračun. Za kršenje ove odredbe propisana kazna do dva miliona dinara


Za više od 5.000 radnika koji su koristili institut obračuna zarade kao izvršne isprave, zaključno sa julom 2015. godine, isplaćeno je 158,9 miliona dinara, izjavio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

"Oni su na ovaj jeftin i brz način dobili svoj novac, koji drugačije možda ne bi dobili ili bi dobili znatno sporije", rekao je ministar na okruglom stolu "Efekti i problemi u primeni obračuna zarade kao izvršne isprave", održanom u Palati Srbija.

Prema rečima resornog ministra, povećava se i brzina i količina zahteva koji radnici iznose pred sudovima, a od 2014. godine, ovaj institut ostaje poznatiji.

Ilustrujući koliko je ovaj institut zaživeo, ministar je rekao da je u 2014. godini Inspekcija rada imala 30.226 inspekcijskin nadzora, a u 2015. godini broj nadzora je povećan za 16 odsto, na više od 35.200.

Međutim, navodi on, broj rešenja koja su se izdavala za isplatu zarade nije rastao. U 2014. godini ukupan broj inspekcijskih rešenja za isplatu propuštenih zarada je činio 52 odsto od svih izdatih rešenja, a u prošloj godini taj broj pada na 39 odsto.

"To ne znači da su poslodavci masovno počeli da isplaćuju zarade, već da su radnici prepoznali ovaj institut i počeli direktno da se obraćaju sudovima, ne čekajući inspekciju rada", objasnio je ministar.

Ministar je naveo da niko ne može da bude srećan što taj institut postoji, jer, kako je naveo, sve dok postoji mehanizam da tražite da vam se isplati zarada, to nije dobro.

"Ako postoji takav mehanizam, to znači da se isplaćivanje zarade ne podrazumeva. Nažalost, kod nas taj problem postoji, ali je ovim institutom smanjen", konstatovao je ministar.

Istakao je da je ovaj institut potpuno na strani radnika, te da se primenjuje u okviru Zakona o radu ("Sl. glasnik RS", br. 24/2005, 61/2005, 54/2009, 32/2013 i 75/2014), a predviđen je njegovim poslednjim izmenama.

"Kada je donet Zakon o izmenama i dopunama Zakona o radu, postojalo je nepoverenje, kao i sumnja u dobre namere i rešenja. Ali sada vidimo da se ti strahovi nisu obistinili", zaključio je ministar.

Propisane kazne za poslodavce koji se ne pridržavaju zakonske obaveze da izdaju obračunske listiće kreću su i do dva miliona dinara.

Obračunski listić je dokaz na sudu i ima snagu izvršne isprave kako bi zaposleni mogli da naplate svoja potraživanja odnosno dobiju neisplaćene zarade.

ZAKON O RADU ("Sl. glasnik RS", br. 24/2005, 61/2005, 54/2009, 32/2013 i 75/2014)

7. Obračun zarade i naknade zarade

Član 121

Poslodavac je dužan da zaposlenom prilikom svake isplate zarade i naknade zarade dostavi obračun.

Poslodavac je dužan da zaposlenom dostavi obračun i za mesec za koji nije izvršio isplatu zarade, odnosno naknade zarade.

Uz obračun iz stava 2. ovog člana poslodavac je dužan da zaposlenom dostavi i obaveštenje da isplata zarade, odnosno naknade zarade, nije izvršena i razloge zbog kojih nije izvršena isplata.

Obračun zarade, odnosno naknade zarade, iz stava 2. ovog člana poslodavac je dužan da zaposlenom dostavi najdocnije do kraja meseca za prethodni mesec.

Obračun iz stava 1. ovog člana na osnovu koga je isplaćena zarada, odnosno naknada zarade u celosti može se dostaviti zaposlenom u elektronskoj formi.

Obračun zarade i naknade zarade koje je dužan da isplati poslodavac u skladu sa zakonom predstavlja izvršnu ispravu.

Zaposleni kome je zarada i naknada zarade isplaćena u skladu sa obračunom iz st. 1. i 2. ovog člana, zadržava pravo da pred nadležnim sudom osporava zakonitost tog obračuna.

Sadržaj obračuna iz st. 1. i 2. ovog člana propisuje ministar.

Izvor: Vebsajt RTS, 22.01.2016.
Naslov, Obeležavanje: Redakcija