Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NACRT ZAKONA O TRANSPLANTACIJI ORGANA: Predviđa se pretpostavljena saglasnost donorstva organa nakon smrti. Onaj ko ne želi da donira organe moraće da se prijavi u opštinu ili u sud i da potpiše formular. Postojaće baza podataka u MUP-u u kojoj će uz svačije ime stajati podatak da li je odbio da bude donor. Lekari će, pre nego što uzmu organe, proveriti da li je ta osoba potpisala formular


Srbija bi do kraja 2016. godine mogla da pređe na pretpostavljenu saglasnost donorstva organa, što znači da ćemo svi biti saglasni da nam se nakon smrti uzmu organi za transplantaciju, osim ukoliko za života u sudu ili opštini ne popunimo formular u kojem izjavljujumo da smo protiv donorstva.

Ovome se nada dr Milenko Stojković, direktor Klinike za očne bolesti u KCS i član Komisije za transplantaciju tkiva i ćelija, koju je, zajedno s Komisijom za transplantaciju organa, formirala Vlada Republike Srbije.

- Radimo na predlogu Nacrta zakona koji podrazumeva prelazak na pretpostavljenu saglasnost donorstva. Sve zemlje koje imaju ovaj princip imaju dovoljno tkiva za transplantaciju, a mi imamo možda i najmanje donora u Evropi - objašnjava dr Stojković.

Po aktuelnom Zakonu o transplantaciji organa ("Sl. glasnik RS", br. 72/2009), čak i kada osoba za života ima donorsku karticu, ako članovi porodice nakon njene smrti odbiju da potpišu saglasnost da se uzmu organi, lekari to moraju da prihvate.

- Tako se ionako minoran broj od 130.000 ljudi sa donorskom karticom na kraju svede na 30.000, a Srbija bi trebalo da ima više od dva miliona stanovnika koji su spremni da budu donori - kaže Stojković.

Pretpostavljena saglasnost znači da smo svi saglasni da budemo donori organa, ali...

- Onaj ko ne želi da donira organe nakon smrti, moraće da se prijavi u opštinu ili u sud i da potpiše formular. Postojaće baza podataka u MUP-u u kojoj će uz svačije ime stajati podatak da li je odbio da bude donor. Lekari će, pre nego što uzmu organe, proveriti da li je ta osoba potpisala formular - objašnjava Stojković.

Ipak, i u slučaju saglasnosti, ako član porodice nije saglasan sa transplantacijom organa, postojaće procedura da to bude stopirano.

Prema rečima Zaštitnika građana, Saše Jankovića, već sad treba iznositi sve argumente za i protiv ove ideje o transplantacijama i naznačiti koji su rizici novog zakona, ali pritom, mora se imati u vidu i da će mnogi građani imati strahove.

Nacrt zakona o transplantaciji organa, koji je u pripremi i koji predviđa da će svi građani po automatizmu biti saglasni da im se nakon smrti uzmu organi za transplantaciju, neustavan je i kao takav ne može biti usvojen, smatra poznati advokat Toma Fila.

- Ova odredba je neustavna i ukoliko bi se to pitanje poteglo pred Ustavnim sudom, verovatno bi bila osporena. Nisam protivnik donorstva, naprotiv, ali uvesti ovo u zakonsku regulativu značilo bi ograničavanje osnovnih ljudskih prava. Ne možete nekoga naterati da bude donor ukoliko to ne želi i ne možete to uraditi tako da on, ako je to u suprotnosti s njegovim željama i verovanjima, mora sam da ide i popunjava neke formulare - smatra Fila i dodaje da ne veruje da će ovaj zakon biti usvojen.

Izvor: Vebsajt Blic,Kurir, 22.01.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija