Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O FINANSIJSKOJ PODRŠCI PORODICI SA DECOM: Visina dečijeg dodatka će ostati 2.660 dinara mesečno, a moći će da ga dobije bilo koje četvoro dece u porodici, a ne, kao do sada, prvo četvoro po redosledu rođenja. Novina je da će porodice koje dobijaju novčanu socijalnu pomoć moći direktno da ostvare pravo na dečiji dodatak


Dečiji dodatak od samo 2.660 dinara je jedina finansijska mera za smanjenje siromaštva dece. On, prema mnogim mišljenjima, ne samo da nije dovoljan, već je do sada i nepravedno dodeljivan. Neretko su ga dobijala deca kojima nije bio potreban, dok sa druge strane, nije stizao do onih kojima je neophodan. Nacrt zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom trebalo bi da ispravi te nepravde, bar prema najsiromašnijima.

Dečiji dodatak ubuduće će moći da dobije bilo koje četvoro dece, odnosno, kada najstarije izgubi to pravo, ostvaruje ga sledeće dete u porodici. Iznos dodatka, međutim, ostaje nepromenjen. Povećava se samo za decu sa smetnjama u razvoju.

"Mesta za unapređenje što se tiče dečijeg dodatka su ta što smo predlagali i da se deci školskog uzrasta jednokratno u septembru pred polazak u školu obezbedi veći jednokratni iznos za kupovinu i nabavku knjiga. Dete školskog uzrasta daleko više troši", objašnjava Dragana Soćanin iz Udruženja "Roditelj".

Nova zakonska rešenja doneće izvesne olakšice, pa će tako porodice koje dobijaju novčanu socijalnu pomoć moći direktno da ostvare pravo na dečiji dodatak.

"Namera ovog Nacrta zakona, makar kad je reč o najsiromašnijima, je da se dostupnost dečijeg dodatka olakša ili poveća sa ukidanjem nekih zahteva koji su postojali", tvrdi Gordana Matković iz Centra za socijalna istraživanja.

Ostaje, međutim, uslov da dete redovno pohađa školu. To, prema nekim mišljenjima, diskriminiše najsiromašnije, jer često, tvrde, ne mogu deci da obezbede ni užinu.

"Dobar deo dece, ne mali broj, ne pohađa redovno školu. Dostave potvrdu i onda tokom školske godine ne idu u školu. Pokušavamo na ovaj način da podstičemo obrazovanje dece, odgovorno roditeljstvo", ističe Milena Antić iz Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja.

U mnogim razvijenim zemljama, pravo na dečiji dodatak je univerzalno pravo koje ima svako dete, bez obzira na materijalni položaj porodice.

Izvor: Vebsajt RTS, Suzana Duka i Predrag Stojković, 22.01.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija