Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O SREDSTVIMA ZA ZAŠTITU BILJA: 1. januara 2022. godine počinje primena odredaba koje se odnose na obuku poljoprivrednih korisnika i obaveznu proveru tehničke ispravnosti uređaja za njihovu primenu


Svi poljoprivrednici koji koriste pesticide moraće od 1. januara 2022. godine prvo na stručnu obuku. Sertifikat će kasnije, u nekom momentu, biti i uslov za kupovinu sredstava za zaštitu bilja u registrovanim poljoprivrednim apotekama. Novim pravilima neće biti obuhvaćeni samo poljoprivrednici, već svi oni koji koriste ova sredstva, a rade u firmama za puteve, železnicu, ozelenjavanje...

Čini se da država, novim pravilima, želi da uvede red u ovu oblast. Poznato je da se pesticidi i sredstva za bilje, naročito ona nabavljena na crnom tržištu, koriste nekontrolisano. Nadležni, uz to, očekuju da će na jednodnevnim obukama, poljoprivrednici naučiti i koliko je važno da se poštuje karenca - period od poslednjeg prskanja do konzumiranja. Objasniće im se kako da upotrebljavaju lična zaštitna sredstva, ali i da čuvaju domaće i divlje životinje, prvenstveno pčele.

- Nama je najveći fokus na poljoprivredne proizvođače, jer se njihovi proizvodi stavljaju na tržište - rekla je Lidija Ristić Matijević, šef Odseka za sredstva za zaštitu i ishranu bilja u Ministarstvu poljoprivrede.

- U nekom periodu taj sertifikat će biti uslov za kupovinu sredstava, ali sada to još ne možemo da tražimo. Bar dok dobar deo ljudi ne bude prošao obuku. Stručnjaci će ih upoznati sa pravilnim transportom, skladištenjem sredstava, vođenjem evidencija o tretiranju, kao i zbog čega je važno da proveravaju uređaje za primenu pesticida i insekticida.

Kako je navela, poljoprivrednici najčešće kupuju sredstva za zaštitu bilja u objektima koji za to nisu namenjeni, kao što su pijace ili internet. Na sivom tržištu mogu da se nabave i oni preparati koji u našoj zemlji nisu dozvoljeni.

Mnogi od njih su jeftiniji jer im je prošao rok trajanja.

- Preparati koji se kupuju za tretiranje biljaka nisu jeftini i to, na sreću, tera poljoprivrednike da ih primenjuju u propisanim dozama - govori Ristić Matijević.

- Njih najviše treba obučiti da poštuju karencu. Očekujem da će u prvom naletu da se jave veliki proizvođači, firme, koji imaju ozbiljnu poljoprivrednu proizvodnju. Oni, inače, rade kontrolu uređaja, ali imaju i stručnjake za upotrebu sredstava.

Obuka za poljoprivrednike biće obavezna i koštaće 2.740 dinara. U svetu, za ovakav kurs, kaže Lidija Ristić Matijević, treba izdvojiti mnogo više novca.

Zakon o izmenama i dopunama Zakona o sredstvima za zaštitu bilja ("Sl. glasnik RS", br. 17/2019 - dalje: Zakon) usvojen je 2019. godine, s tim što odredbe koje se odnose na obuku poljoprivrednih korisnika i obaveznu proveru tehničke ispravnosti uređaja za njihovu primenu, počinju sa primenom od 1. januara 2022. godine.

Od 1. decembra 2022. godine dozvoljene količine aflatoksina u mleku neće smeti da pređu granicu od 0,050 mikrograma po litru, što će biti pet puta manje nego što je trenutna vrednost. Srpskim proizvođačima i stočarima ostavlja se još godinu dana mogućnost da se prilagode novim propisima.

Inače, već godinama, dozvoljene količine ove kancerogene supstance, u Evropskoj uniji su 0,05, a kod nas 0,25 mikrograma po litru. Inače, ova granica, često se u našoj zemlji menjala, a niske granične vrednosti nisu odgovorale ni proizvođačima mleka, ali ni stočarima.

Do pojave aflatoksina u stočnoj hrani, najviše kukuruzu, dolazi i zbog loših agrotehničkih mera. Preko hrane stiže i do kravljih proizvoda.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Novosti, J. Subin, 20.12.2021.
Naslov: Redakcija