Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ODRŽAN GODIŠNJI KOORDINACIONI SASTANAK SA RUKOVODSTVOM NACIONALNE ALIJANSE ZA LOKALNI EKONOMSKI RAZVOJ POVODOM PET STRATEŠKIH OBLASTI SARADNJE IZMEĐU VLADE I OVE ALIJANSE ZA NAREDNU 2019. GODINU: Strateški prioriteti o kojima se govorilo su smanjenje sive ekonomije i poreskog opterećenja, razvoj elektronske uprave i elektronskog poslovanja, rešavanje pitanja imovine i unapređenje planiranja i izgradnje, razvoj sektora poljoprivrede i sektora zdravstva


Predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić, održala je godišnji koordinacioni sastanak sa rukovodstvom Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) povodom pet strateških oblasti saradnje između Vlade i ove alijanse za narednu 2019. godinu.

Strateški prioriteti o kojima se govorilo su smanjenje sive ekonomije i poreskog opterećenja, razvoj elektronske uprave i elektronskog poslovanja, rešavanje pitanja imovine i unapređenje planiranja i izgradnje, razvoj sektora poljoprivrede i sektora zdravstva.

Brnabić je, u prisustvu više od 30 domaćih i stranih privrednika, gradonačelnika i predstavnika civilnog sektora, poručila da će Vlada nastaviti da vodi otvoren dijalog sa privredom i udruženjima, poput NALED-a, kako bismo došli do najboljih rešenja u cilju ekonomskog rasta i unapređenja pozicije Srbije na međunarodnim listama konkurentnosti.

Dosadašnja saradnja je dala konkretne rezultate i zahvaljujemo se na podršci i inicijativama. Iz tog razloga NALED vidimo kao pouzdanog partnera u daljem sprovođenju reformi, istakla je premijerka.

Na sastanku je najavljeno da će početkom godine biti usvojen revidiran Nacionalni program sa Akcionim planom za 2019. godinu što, između ostalog, podrazumeva transformaciju Poreske uprave, podsticanje preduzetništva, proširenje obuhvata fiskalizacije, registar neporeskih nameta i razvoj softvera za inspekcijski nadzor.

Plan je i da se u prvom kvartalu 2019. godine formiraju radne i zajedničke grupe za izradu propisa, relevantnih za stvaranje boljih uslova za poslovanje.

Primera radi, u sektoru hrane i poljoprivrede fokus će biti usmeren na izradu novog zakona o bezbednosti hrane, u domenu eUprave za izradu propisa koji regulišu bezgotovinsko plaćanje, dok se u oblasti zdravstva nastavlja razgovor između NALED-a, Ministarstva zdravlja i RFZO po pitanju racionalizacije dugova zdravstvenih ustanova i apoteka.

Osim toga, pred donosiocima odluka uskoro bi trebalo da se nađu i preporuke iz NALED-ove prve sive knjige zdravstva.

Takođe, među važnijim je optimizacija i digitalizacija procedura, a prvi rezultati očekuju se sa procedurom iz oblasti stavljanja lekova na listu, koja će višestruko smanjiti broj potrebnih koraka i dokumentacije i za privredu i za RFZO (sa 30 na 2 časa), a pacijentima omogućiti lakši pristup lekovima.

Kako je Savez za imovinu i urbanizam NALED-a aktivno uključen u pet od 10 oblasti koje meri Svetska banka, na skupu su izloženi predlozi poput uvođenja onlajn aukcije u izvršnom postupku, što bi doprinelo boljem položaju Srbije na "Doing Business" listi Svetske banke i smanjilo korupciju.

U razgovoru s premijerkom Brnabić, predsednik UO NALED-a Vladimir Novaković osvrnuo se i na prethodnu saradnju, koja je donela opipljive rezultate za privredu i građane.

Novaković je podsetio na to da je u 2018. godini zajedno pokrenut i dobrim delom realizovan niz važnih inicijativa poput reforme katastra, regulisanja sezonskog rada, poreskih olakšica za početnike u poslovanju, ukidanja pečata i izrade regulatornog okvira za razvoj e-poslovanja.

On je dodao da je sa premijerkom i njenim timom dogovoreno da u godini pred nama resorne institucije još intenzivnije rade na smanjenju administrativnog i parafiskalnog opterećenja privrede.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 23.12.2018.
Naslov: Redakcija