Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ODRŽAN ISPIT ZA DOBIJANJE LICENCE ZA DIREKTORA OSNOVNIH I SREDNJIH ŠKOLA U SRBIJI: Očekuje se da će licenciranje aktuelnih direktora biti završeno do 2021. godine


Na ispit za dobijanje licence do sada je izašlo 17 najboljih direktora osnovnih i srednjih škola u Srbiji, od kojih je 12 uspešno položilo, dok je petoro palo na ispitu.

U Beogradu je na ispit izašlo 10 direktora i troje je palo, dok je u Novom Sadu od sedam kandidata petoro prošlo, a dvoje palo ispit.

Pravo da izađu prvi na ispit imali su direktori koji su dobili najviše ocene u spoljnom vrednovanju škola i koji su prošli obuku.

“Statistički gledano, skoro trećina direktora nije prošla ispit, ali to ne znači da su oni loši direktori, već da su ovo neozbiljno shvatili”, rekao je ministar prosvete Mladen Šarčević koji je danas novinarima predstavio rezultate rada ministarstva u ovoj godini.

On je pojasnio da ispit za licencu nije bio test znanja, već predstavlja projekat koji je kombinacija pedagoških znanja, unapređenja rada škole, menadžmenta, poznavanja prava.

“Ovo je korak ka depolitizaciji u rukovođenju ustanovama i ka punoj profesionalizaciji. To je i poruka onima koji su imali niske ocene na eksternom vrednovanju škola, da će za njih biti mnogo teže na ispitu”, naglasio je Šarčević i dodao da će u junu naredne godine i nastavnici koji žele da konkurišu za mesto direktora moći da polažu licence, prenosi Tanjug.

Licenciranje aktuelnih direktora očekuje se da će biti završeno do 2021. godine.

U narednoj godini Šarčević očekuje da će mnogo više škola osnovati zadruge, kako bi se izbacili posrednici iz nabavke udžbenika i roditelji izdvajali manje novca za đačke komplete. Preko zadruga mogu se organizovati i đačke ekskurzije.

“Zadruga nije obaveza, već mogućnost. Osnivanjem zadruga direktori čine dobro i roditeljima i školi”, pojasnio je ministar.

U narednoj godini najavio je uvođenje jednosmenskog rada u 100 škola, kao i da će u istom broju osnovnih škola biti redizajnirane kuhinje i uvedena zdrava ishrana.

Izvor: Vebsajt Politike, 22.12.2018.
Naslov: Redakcija