Zastava Bosne i Hercegovine

UREDBA O IZMENAMA I DOPUNAMA UREDBE O ODREĐIVANJU KRITERIJUMA ZA DODELU PODSTICAJA RADI PRIVLAČENJA DIREKTNIH ULAGANJA U SEKTORU USLUGA HOTELSKOG SMEŠTAJA: Uredba stupa na snagu 29. novembra 2023. godine


Beogradski ugostitelji će za izgradnju, rekonstrukciju i proširenje hotela uoči međunarodne specijalizovane izložbe EXPO 2027 dobijati do 20 odsto troškova ulaganja u materijalna i nematerijalna sredstva, vidi se u Uredbi o izmenama i dopunama Uredbe o određivanju kriterijuma za dodelu podsticaja radi privlačenja direktnih ulaganja u sektoru usluga hotelskog smeštaja ("Sl. glasnik RS", br. 103/2023 - dalje: Uredba).

Vlada Republike Srbije navodi da je cilj ove Uredbe proširenje smeštajnih kapaciteta za međunarodni događaj EXPO 2027 zbog kog će se država zadužiti za dodatnih 936 miliona evra.

Uredbom se uređuju kriterijumi, uslovi i način privlačenja direktnih ulaganja u sektoru usluga hotelskog smeštaja u banjskim i klimatskim mestima (što je i do sada bilo predmet Uredbe) i Beogradskom regionu (što je novina u Uredbi).

Država planira da za potrebe specijalizovane izložbe EXPO 2027 subvencioniše izgradnju novih hotela i proširenje postojećih. Ministar finansija Siniša Mali je nedavno najavio da će država subvencionisati do 20 odsto vrednosti investicije u hotele 3, 4. i 5. kategorije sa tri, četiri ili pet zvezdica.

Srbija je izabrana za domaćina specijalizovane izložbe EXPO 2027. Izložba će biti organizovana od 15. maja do 15. avgusta 2027. godine, sa temom “Igra(j) za čovečanstvo - sport i muzika za sve”.

“Direktna ulaganja radi realizacije međunarodne specijalizovane izložbe EXPO BELGRADE 2027, jesu ulaganja u izgradnju, rekonstrukciju ili proširenje ugostiteljskih objekata za smeštaj vrste hotel koji će biti kategorisan sa tri i više zvezdica na području Beogradskog regiona, izuzev ulaganja u ugostiteljski objekat podvrste garni hotel i apart hotel (koje se ne smatra direktnim ulaganjem u smislu ove uredbe)”, piše u Uredbi.

Pravo na učestvovanje u postupku dodele sredstava radi realizacije međunarodne specijalizovane izložbe EXPO BELGRADE 2027 imaće ulagači koji se pre početka realizacije investicionog projekta prijave za dodelu sredstava, a najkasnije do 31. decembra 2024. godine. Korisnik sredstava (podsticaja) biće dužan da za realizaciju investicionog projekta obezbedi učešće od najmanje 25 odsto opravdanih troškova iz sopstvenih sredstava ili iz drugih izvora koji ne sadrže državnu pomoć.

Definisano je i da se pod opravdanim troškovima podrazumevaju: 1. ulaganja u materijalna i nematerijalna sredstva počev od dana podnošenja prijave za dodelu sredstava podsticaja do dana isteka roka za realizaciju investicionog projekta, ili 2. bruto zarade za nove zaposlene u dvogodišnjem periodu nakon dostizanja pune zaposlenosti kod korisnika sredstava podsticaja.

Kako se navodi u Uredbi, podsticaji se mogu dodeliti za investicione projekte ulaganja u Beogradskom regionu za izgradnju ugostiteljskih objekata za smeštaj vrste hotel koji će biti kategorisan sa tri i više zvezdica i imati minimum 50 smeštajnih jedinica, a čija je minimalna vrednost ulaganja u materijalna i nematerijalna sredstva pet miliona evra.

Sredstva se mogu dodeliti za investicione projekte ulaganja u Beogradskom regionu za rekonstrukciju ili proširenje ugostiteljskih objekata za smeštaj vrste hotel koji će biti kategorisan sa tri ili više zvezdica i imati minimum 50 smeštajnih jedinica, a čija je minimalna vrednost ulaganja u materijalna i nematerijalna sredstva dva miliona evra.

Sredstva za ulaganja u Beogradski region mogu biti dodeljena pod uslovom da se direktno ulaganje održi na istoj lokaciji u jedinici lokalne samouprave u periodu od najmanje pet godina nakon realizacije investicionog projekta, kao i da se u tom periodu održi kategorija hotela.

Za ulaganja u Beogradski region, rok za realizaciju investicionog projekta je dve godine od dana podnošenja prijave za dodelu sredstava, a koji se nakon zaključenja ugovora o dodeli sredstava podsticaja može produžiti najkasnije do 31. decembra 2026. godine.

Izuzetno, rok za određivanje kategorije hotela se može produžiti do 28. februara 2027. godine.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Nova ekonomija, Nevena Petaković, 21.11.2023.
Naslov: Redakcija