Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

POGLAVLJE 19: Neophodno formiranje lokalnih socijalno-ekonomskih saveta


Formiranje i aktivan rad lokalnih Socijalno-ekonomskih saveta je od velikog značaja za unapređenje socijalnog dijaloga u Srbiji, čiji su razvoj i jačanje deo obaveza iz Poglavlja 19 Socijalna politika i zapošljavanje u pristupnim pregovorima sa EU, poručeno je sa sastanka SES-a i Ministarstva rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja.

Cilj sastanka u "Klubu poslanika" u Beogradu Socijalno-ekonomskog saveta (SES) i predstavnika gradova i opština je da se na lokalu formiraju Socijalno-ekonomski saveti.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević rekao je da je neophodno da se lokalni socio-ekonomski saveti formiraju što pre, te da se nada da će se formiranjem ovih tela jače čuti glas lokalnih zajednica u Vladi.

"Najbolje ideje i sprovođenje projekata dolaze sa lokala. Na najnižem nivou se vidi koji su to lokalni problemi, a zatim, kada dođu kod nas gore, postaju svima nama zadatak", rekao je Đorđević.

On je objasnio da je cilj da se lokalni Saveti formiraju u narednom periodu, za šta u budžetu, kaže, postoje opredeljena sredstva.

Ministar je predložio predstavnicima gradova i opština da bi bilo praktično da se sastanci predstavnika svih lokalnih Saveta održavaju jednom godišnje, krajem godine, kako bi se videlo šta je urađeno, te doneli planovi za naredni period.

Na skupu je rečeno da u Srbiji postoji 18 lokalnih socijalno-ekonomskih saveta, ali da ne funkcionišu svi na najbolji način, te da je potrebno unaprediti rad postojećih i formirati nove.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković, izjavio je da bi formiranje Saveta u svakoj opštini bilo na opštu korist celog društva, jer bi se time odluke o koeficijentima za plate zaposlenih u pojedinim opštinama mogle donositi na nivou SES te opštine, a ne na republičkom SES-u.

"Ako se to ne uradi onda se odluka o koeficijentima prebacuje na republički SES, koji teško da može da ima dobar uvid u realnu situaciju na lokalu", objasnio je Atanacković.

"Socijalni dijalog u Srbiji je vrlo značajan, kao i zbog Poglavlja 19 u pristupnim pregovorima sa EU čije se otvaranje očekuje u bliskoj budućnosti", ocenio je predsedavajući Socijalno-ekonomskog saveta Srbije i predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović.

On je, međutim, rekao da Poglavlje 19 nije suština, već da je suština da u Srbiji na civilizovan način rešavamo određene probleme kako na nivou republike, tako i na nivou određenih lokalnih sredina.

Orbović je izrazio uverenje da će doći do formiranja lokalnih saveta, uz podršku države, i da će to biti urađeno na najbolji mogući način.

Rad na jačanju socijalnog dijaloga, kroz formiranje i funkcionisanje lokalnih Saveta, aktivnost je kojom će se SES intenzivno baviti u narednom periodu, poručeno je na sastanku.

Predsednik Sindikata "Nezavisnost" Zoran Stojiljković ukazao je da je potreba za socijalnim dijalogom nešto što je na evropskoj agendi i da "nije naša lokalna izmišljotina".

On je objasnio da će se formiranjem lokalnih Saveta, omogućiti da se čuju problemi lokalnih samouprava i da se radi na njihovom rešavanju, pre svega u oblasti zdravstva, kulture, javno-komunalnih preduzeća i obrazovanja.

Izvor: Vebsajt RTS, 22.11.2017.
Naslov: Redakcija