Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

LIBERALIZACIJA TRŽIŠTA ELEKTRIČNE ENERGIJE: Valjevo i Kraljevo struju za javnu rasvetu ubuduće će obezbeđivati od elektroprivrede HEP iz Hrvatske


Hrvatska Elektroprivreda HEP ušla je na srpsko tržište, tako što već isporučuje električnu energiju za Kraljevo i Valjevo, a plan je i da se struja prodaje i domaćinstvima u Srbiji.

Grad Kraljevo će struju za javnu rasvetu, u narednih godinu dana dobijati upravo iz Hrvatske. Naime, u avgustu je zaključen ugovor sa ovim preduzećem, vredan 80 miliona dinara.

- Ponuda HEP-a za prodaju električne energije za javnu rasvetu je bila niža od ponude EPS-a, jer je bila viša od procenjene nabavke. Tako da nije ni mogla da bude uzeta u razmatranje. EPS svojom ponudom nije mogao čak ni da se pozove na klauzulu sa pet odsto višim cenama, a koja postoji radi zaštite domaće proizvodnje. Zbog toga njihova ponuda nije bila validna i nije mogla biti uzeta u razmatranje – rekao je Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva.

I u Valjevu će struja za javnu rasvetu i za semafore ubuduće obezbeđivati Hrvatska elektroprivreda HEP.

Kako je potvrđeno u Gradskoj upravi, ponuda HEP-a na tenderu koji je još u aprilu raspisala Gradska uprava za snabdevanje strujom javne rasvete i semafora u Valjevu, bila je povoljnija nego ponuda EPS-a. Ugovor o snabdevanju potpisan je još početkom juna, ali će HEP u posao biti uveden tek krajem ovog meseca.

- Naš dosadašnji snabdevač EPS je tražio da pre toga izmirimo sva dugovanja za javnu rasvetu, što smo i učinili. Inače, ništa sporno ne postoji u odluci o poveravanju posla HEP-u, sve je bilo apsolutno po zakonu jer je njihova ponuda bila povoljnija. Prethodne dve godine takođe su bili tenderi za javnu rasvetu i semafore, na kojima je povoljnija bila ponuda EPS-a – kažu u Gradskoj upravi.

Za uličnu rasvetu iz gradskog budžeta svake godine se izdvaja oko 50 miliona dinara.

Iz HEP Snabdevanje kažu da je njihovo preduzeće kao lider na hrvatskom tržištu električne energije, otvaranje tržišta u Srbiji dočekalo spremno.

- Velikim potrošačima iz privrednog segmenta ponuđeni su proizvodi i usluge prilagođene njihovim potrebama i tržišnim uslovima - rekla je nedavno Tina Jakaša, direktorka ove kompanije na međunarodnoj konferenciji u Beogradu.

Jakša je najavila da je HEP i kupcima iz segmenta stanovništvo ponudio "Hepi" tarifu koja je naišla na veliki odziv, jer je kupcima omogućeno da umesto akontacija, plaćaju samo energiju koju stvarno i potroše.

Izvor: Vebsajt Blic, Nenad Božović, Predrag Vujanac, 22.11.2017.
Naslov: Redakcija