Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O OZAKONJENJU OBJEKATA: Popis nelegalnih objekata biće nastavljen i posle 27. novembra 2016. godine, kada ističe zakonski rok. Ministarstvo nezadovoljno radom službenika koji su angažovani na legalizaciji te će uvesti mesečne kvote po svakom zaposlenom, dok će svako namerno zadržavanje predmeta građana biti sankcionisano. Opštinske komisije sada pozivaju građane koji nikada ranije nisu podneli zahtev za ozakonjenje da zatraže od građevinske inspekcije da, u redovnom postupku, izađe na teren i konstatuje da je njihova zgrada nelegalno izgrađena, kako bi pokrenuli postupak ozakonjenja


Rok od godinu dana za popis svih nelegalnih objekata u Srbiji očigledno je bio preveliki zalogaj za građevinske inspektore i njihove komisije. Uspeli su da obiđu oko 360.000 domaćinstava, a procenjuje se da ima više od 700.000 zgrada i kuća za koje vlasnici nikada nisu podneli zahtev za legalizaciju. Činovnici će očigledno imati mnogo posla i moraće da nastave sa popisom i posle isteka zakonskog roka.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović, kaže da uprkos mnogobrojnim primedbama i činjenici da rok za popis ističe 27. novembra 2016. godine, neće biti izmena Zakona o ozakonjenju objekata ("Sl. glasnik RS", br. 96/2015). Nije zadovoljna tempom kojim rade, službenicima koji su angažovani na legalizaciji i ističe da planira da promeni način rada lokalnih samouprava. Opštine će dobiti koliko predmeta mesečno po svakom zaposlenom moraju da urade.

- Ozakonjeno je oko 30.000 objekata i popisano oko 360.000 nelegalnih kuća i zgrada. To jeste malo, ali je više nego što je legalizovano po svim ranijim zakonima. Ovaj postupak se ne može zaustaviti. Nisam očekivala bolje rezultate, jer sam ove godine pustila lokalne samouprave da same urade svoj posao, pošto je ozakonjenje njihova nadležnost. Sada vidimo gde su problemi i šta treba uraditi kako bi bilo bolje - kaže ministarka građevine.

Ministarka najavljuje da će svako namerno zadržavanje predmeta građana biti sankcionisano. Opštine će zato morati mnogo više da se potrude da građanima reše problem ozakonjenja.

U Kragujevcu ima oko 60.000 nelegalnih objekata, a 40 popisivača je evidentiralo tek nešto više od polovine, a svako od njih u proseku popiše po deset objekata dnevno.

Slično je i u Paraćinu, gde popis teče veoma sporo zbog drastičnog nedostatka kadrova. Imaju samo jednog inspektora, a procenjuje se da bi trebalo da popišu oko 8.500 objekata. Tek svakom drugom koji je gradio bez dozvole uručili su rešenje o rušenju.

Po Zakonu određen je rok od 12 meseci u kojem je trebalo da opštinske komisije popišu sve nelegalne objekte. Pošto nisu uspeli da odrade posao, oni sad pozivaju građane koji nikada ranije nisu podneli zahtev za ozakonjenje da zatraže od građevinske inspekcije da, u redovnom postupku, izađe na teren i konstatuje da je njihova zgrada nelegalno izgrađena, kako bi pokrenuli postupak ozakonjenja.

Izvor: Vebsajt Novosti, Z. R. - P. V., 22.11.2016.
Naslov: Redakcija