Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

RFZO: Potpisani prvi ugovori za uvođenje 23 inovativna leka o trošku obaveznog zdravstvenog osiguranja. Posebni ugovori potpisuju se za lekove iz četiri grupe: za najteža oboljenja u pedijatriji, za transplantirane bolesnike, za teška hematološka oboljenja, za onkološka teška oboljenja


U Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje (RFZO) potpisani su prvi ugovori sa proizvođačima inovativnih lekova, što će stvoriti uslove da pacijentima budu dostupna 23 inovativna leka o trošku obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Direktorka RFZO, Verica Lazić, navela je da će na pozitivnu listu biti stavljena 23 leka, za koje je prioritete utvrdila Centralna komisija za lekove, a zatim usvojio UO RFZO.

"Od 23 leka, 18 lekova ide kroz modele posebnih ugovora, dok će pet ići na listu bez modela posebnih ugovora", pojašnjava Lazić.

Posebni ugovori potpisuju se za lekove iz četiri grupe: tri leka za najteža oboljenja u pedijatriji, četiri leka za transplantirane bolesnike, četiri leka za teška hematološka oboljenja, sedam lekova za onkološka teška oboljenja.

Direktorka RFZO podseća da je ovo prvi put da se medikamenti na pozitivnu listu lekova stavljaju kroz modele posebnih ugovora, što je praksa u razvijenim zemljama.

Za 23 inovativna leka ove godine opredeljeno je 996,5 miliona dinara, a direktorka zdravstvenog fonda očekuje da će već naredne godine na pozitivnoj listi biti još inovativnih lekova u skladu sa prioritetima Centralne komisije za lekove.

Nakon potpisivanja posebnih ugovora sa proizvođačima inovativnih lekova procedura nalaže da paraf ponovo moraju da stave Centralna komisija, UO RFZO, Ministarstvo zdravlja, Vlada Republike Srbije, pa se onda raspisuje tender.

U RFZO očekuju da će lekovi do pacijenata stići početkom naredne godine.

Inovativni lekovi su potpuno nove, patentom zaštićene farmakološke formule. Oni sadrže aktivnu supstancu koja do njegove proizvodnje nije nikada korišćena u humanoj medicini ili pak sadrži novu kombinaciju aktivnih supstanci, koje se u medicini pojedinačno koriste, ali nikada u takvoj kombinaciji.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 23.11.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija