Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

REGULATORNO TELO ZA ELEKTRONSKE MEDIJE: Usvojeno obavezujuće Uputstvo prema kome će emiteri moći da emituju rijaliti programe od 23 sata, a javna rasprava o tom dokumentu krenuće u najkraćem roku


Regulatorno telo za elektronske medije (REM) usvojilo je 23. novembra 2015. godine tekst obavezujućeg Uputstva prema kome će emiteri moći da emituju rijaliti programe od 23 sata, a javna rasprava o tom dokumentu krenuće u najkraćem roku.

Predsednik REM-a, Goran Karadžić, izjavio da je, prema Zakonu o elektronskim medijima ("Sl. glasnik RS", br. 83/2014), neophodna javna rasprava o tom dokumentu koja će trajati najmanje 15 dana, nakon čega će biti upućena na mišljenje Ministarstvu kulture i informisanja.

 "Nakon javne rasprave i definitivnog usvajanja Uputstva, ono će stupiti na snagu objavljivanjem u Sl.glasniku RS", naveo je Karažić.

Za razliku od preporuke REM-a od 19. novembra 2015. godine, da se rijaliti emituju posle 23 sata, koja koja nije bila obavezujuća, Uputstvo će emiteri morati da poštuju pod pretnjom sankcija.

Ideja je da se tom odlukom REM-a zaštiti ranjiva grupa gledalaca, a to su deca i maloletnici, jer će ti programi nositi oznaku 18, odnosno biće preporučeno da ih gledaju samo punoletni.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 23.11.2015.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija