Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O POLJOPRIVREDNOM ZEMLJIŠTU: Lokalnim vlastima biće obustavljane uplate novca iz republičkog budžeta ako ne budu organizovale zakup neobrađenog državnog zemljišta. Predviđeno je da poljoprivredno zemljište koje nije izdavano u zakup najmanje 3 godine uzastopno može da se izda na besplatno korišćenje za period do 5 godina, sa mogućnošću produžavanja zakupa do 25 godina. Uvode se kazne za uzurpatore u visini trostrukog iznosa najviše postignute prosečne cene zakupa na teritoriji okruga. Ako je NN lice uzurpator, jedinica lokalne samouprave može da donese odluku o skidanju useva


Vlada Republike Srbije Predlogom zakona o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu želi da uvede red u zemljišnu politiku i to je kompromis svih zainteresovanih poljoprivrednika, izjavila je ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine, Snežana Bogosavljević Bošković.

Ona je dodala da je Ministarstvo spremno da prihvati svaki amandman koji bude u duhu poboljšanja kvaliteta Predloga zakona.

" Mi želimo da zemljište koje je državna svojina i koje je dobro svih građana bude iskorišćeno u skladu sa interesima građana, a pre svega sa interesima poljoprivrednika", ocenila je ministrka.

Prema njenim rečima, gotovo 330.000 hektara zemljišta ne uđe u godišnje programe lokalnih samouprava za izdavanje u zakup, a od onoga što uđe u zakup, oko 240.000 hektara ne bude izlicitirano.

"Dolazimo do neverovatnih podataka da se skoro 600.000 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta ne koristi ili se koristi na nedozvoljen način. Ako imamo u vidu da je prosečna cena zakupa 189 evra po hektaru, lako je zaključiti da država gubi preko 110 miliona evra godišnje po ovom osnovu, a pre svega poljoprivreda Srbije", rekla je ona.

Ministarstvo, tvrdi Bogosavljević Bošković, to želi da promeni Predlogom zakona.

"Nećemo dozvoliti da se državni resurs koristi na neodgovoran način, da od njega imaju koristi pojedinci, pojedine lokalne samouprave i pojedinci koji su navikli da iz godine u godinu samo oni, iz samo njima znanih razloga, imaju privileguju da ga koriste", rekla je Bošković.

Zbog toga je predložen Predlog zakona u čijoj pripremi su, kako je rekla, saslušani predlozi i sugestije poljoprivrednika i njihovih udruženja.

"Sve što je moglo da bude usvojeno, a da ne bude stajanje na stranu jedne grane poljoprivrede smo i usvojili. Želeli smo da napravimo kompromis i između ratara i stočara i između poljoprivrednika centralne Srbije i Vojvodine, između malh i između velikih", dodala je ona.

Ministarka kaže da će poslednju reč o Predlogu zakonu dati poslanici Narodne skupštine Republike Srbije, a da očekuje "konstruktivnu raspravu".

"Sve što se bude podnelo u vidu amanadmana, a što bude moguće, mi ćemo svakako biti spremni da usvojimo - ono što bude u skladu i u duhu poboljšanja kvaliteta predloženog zakona", rekla je Bogosavljević Bošković.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 23.11.2015.
Naslov: Redakcija