Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

KONFERENCIJA ZA NOVINARE SRPSKOG ADVOKATSKOG DRUŠTVA: Suspenzija za advokate koji nisu poštovali odluku o prestanku rada


Srpsko advokatsko društvo (SAD) saopštilo je da štrajk neće biti prekinut sve dok se zahtevi advokata ne ispune, a u kratkom roku će biti suspendovani svi "štrajkbreheri" koji sarađuju sa državnim organima, posebno u poznatim predmetima.

Predstavnici SAD su na konferenciji za novinare predstavili podatke sedam osnovnih sudova u Srbiji (dva beogradska i sudovi u Čačku, Sremskoj Mitrovici, Jagodini, Požarevcu i Valjevu) o prihodima za pravih osam meseci ove godine od naplate sudskih taksi i poslednja dva meseca od uvođenja javnog beležništva, prema kojima je državni budžet na gubitku od više od 39 miliona dinara mesečno zbog prestanka naplate sudskih taksi za overe, koje su sada u nadležnosti javnih beležnika. Precizirano da se podaci o gubicima sudova, odnosno budžeta Srbije, odnose samo na takse za overe kao i da se još uvek ne zna tačan podatak o odlivu sredstava iz sudova s obzirom da tom udruženju nisu dostavljeni podaci iz "većih" sudova u zemlji kao što je Prvi osnovni sud u Beogradu, Osnovni sud u Novom Sadu i drugi. Napomenuto je da "...advokatura nema ništa protiv javnih beležnika, već protiv "otimačine" koja se odvija preko njih, kao i interesa koji stoje iza načina uvođenja te profesije u Srbiji".

Na konferenciji za novinare bilo je reči i o nepravilnostima prilikom izbora javnih beležnika, novim udruženjima, štrajkbreherima tokom protesta advokata i nedostatku sluha vlasti za zahteve advokature.

Izvor: Vebsajt Radio-televizije Vojvodine, 23.11.2014.