Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O PREDMETIMA OD DRAGOCENIH METALA - Tekst propisa


Član 1.

U Zakonu o predmetima od dragocenih metala (“Službeni glasnik RS”, broj 47/21) u članu 1. posle reči: “odnosno ispitivanja i žigosanja predmeta od dragocenih metala” dodaju se zapeta i reči: “ovlašćivanje tela koja vrše ispitivanje i žigosanje predmeta od dragocenih metala”.

Član 2.

U članu 3. stav 1. tačka 12) zapeta i reči: “a koji predmete od dragocenih metala stavlja na tržište” brišu se.

U tački 24) interpunkcijski znak “tačka” zamenjuje se interpunkcijskim znakom “tačka i zapeta”.

Posle tačke 24) dodaje se tačka 25) koja glasi:

“25) ovlašćeno telo je privredni subjekt koji obavlja poslove ispitivanja i žigosanja predmeta državnim žigom, na osnovu ovlašćenja koje se izdaje u skladu sa ovim zakonom.”.

Član 3.

U članu 5. stav 1. posle tačke 9) dodaje se nova tačka 9a) koja glasi:

“9a) ovlašćuje rešenjem privredni subjekt koji obavlja poslove ispitivanja i žigosanja predmeta od dragocenih metala;”.

Član 4.

U članu 15. stav 1. menja se i glasi:

“Pre stavljanja predmeta na tržište, proizvođač, uvoznik, zastupnik, državni organ, privredni subjekt ili imalac predmeta u svojini građana, dužan je da predmet dostavi na ispitivanje i žigosanje, radi utvrđivanja njegove usaglašenosti sa propisanim zahtevima.”.

Član 5.

U članu 17. posle stava 1. dodaje se novi stav 2, koji glasi:

“Ispitivanje i žigosanje predmeta može da obavlja i ovlašćeno telo.”.

Dosadašnji stav 2. postaje stav 3.

 

Član 6.

U članu 18. st. 2-6. menjaju se i glase:

“Kada Direkcija, odnosno ovlašćeno telo, ispitivanjem utvrdi da je predmet u saglasnosti sa oznakom finoće, kao i da ispunjava i druge propisane zahteve izvršiće žigosanje tog predmeta.

Kada Direkcija, odnosno ovlašćeno telo, ispitivanjem utvrdi da predmet nije u saglasnosti sa oznakom finoće ili da ne ispunjava druge propisane zahteve, doneće rešenje o odbijanju zahteva.

Direkcija, odnosno ovlašćeno telo, učiniće predmete iz stava 3. ovog člana nepodobnim za stavljanje na tržište.

Kada Direkcija, odnosno ovlašćeno telo, ne može sa sigurnošću utvrditi da li predmet ispunjava propisane zahteve, ispitaće taj predmet na način koji može zahtevati njegovo oštećenje, odnosno uništenje uz saglasnost podnosioca zahteva.

Ukoliko podnosilac zahteva ne da saglasnost da se predmet ispita na način koji može dovesti do oštećenja, odnosno uništenja tog predmeta, Direkcija, odnosno ovlašćeno telo, doneće rešenje o odbijanju zahteva.”.

Član 7.

U članu 19. stav 1. posle reči “Direkcije” dodaju se zapeta i reči:

“odnosno ovlašćenog tela”.

Član 8.

Posle člana 23. dodaju se novi čl. 23a-23g, koji glase:

“Član 23a

Ovlašćenje za obavljanje poslova ispitivanja i žigosanja predmeta, izdaje se ako se utvrdi da podnosilac zahteva ispunjava propisane uslove, a naročito u pogledu:

1)         stručne osposobljenosti zaposlenih i drugih angažovanih lica;

2)         prostorija i opreme za rad;

3)         nezavisnosti i nepristrasnosti u odnosu na lica povezana sa predmetom ispitivanja i žigosanja;

4)         postupanja po primedbama na rad i donete odluke;

5)         poverljivosti, odnosno čuvanja poslovne tajne;

6)         osiguranja od odgovornosti za štetu.

 

Član 23b

Ispunjenost uslova iz člana 23a ovog zakona utvrđuje Direkcija na osnovu podnetog zahteva uz koji se prilaže dokaz o plaćenoj republičkoj administrativnoj taksi.

Pri utvrđivanju ispunjenosti uslova iz člana 23a ovog zakona Direkcija uzima u obzir i akt o akreditaciji ukoliko ga je podnosilac zahteva pribavio u postupku akreditacije.

Smatraće se da podnosilac zahteva ispunjava propisane uslove za obavljanje poslova ispitivanja i žigosanja predmeta, ako je obim tih poslova u celosti pokriven obimom poslova sadržanih u aktu o akreditaciji.

Direkcija rešenjem ovlašćuje lice koje je podnelo zahtev za davanje ovlašćenja i za koje je utvrđeno da ispunjava propisane uslove za obavljanje poslova ispitivanja i žigosanja predmeta. To lice snosi troškove postupka izdavanja rešenja.

Rešenje iz stava 4. ovog člana izdaje se na period od pet godina.

Najranije tri meseca pre isteka roka na koji je rešenje izdato, ovlašćeno telo može Direkciji podneti zahtev za izdavanje novog rešenja.

Ako Direkcija ne odluči po podnetom zahtevu u roku od 60 dana od dana podnošenja zahteva iz stava 9. ovog člana, a najkasnije do dana isteka perioda na koji je rešenje izdato, ovlašćeno telo može da nastavi da obavlja poslove ispitivanja i žigosanja na osnovu postojećeg rešenja.

Na pitanja koja ovim zakonom nisu posebno uređena, a odnose se na postupak donošenja rešenja o davanju ovlašćenja, primenjuju se odredbe zakona kojim se uređuje opšti upravni postupak.

Poslove ispitivanja i žigosanja ovlašćeno telo obavlja kao poverene poslove.

Protiv rešenja iz stava 4. ovog člana može se izjaviti žalba Ministru u roku od 15 dana od dana dostavljanja rešenja, uz koju se prilaže dokaz o plaćenoj republičkoj administrativnoj taksi.

Rešenje Ministra je konačno i protiv njega se može pokrenuti upravni spor.

Član 23v

Ovlašćeno telo dužno je da o svim promenama koje bi mogle uticati na ispunjenost propisanih uslova, ili ukoliko prestane da ispunjava propisane zahteve, bez odlaganja obavesti Direkciju.

Ovlašćeno telo može da prestane sa obavljanjem poslova ispitivanja i žigosanja predmeta, i pre isteka perioda na koji je izdato rešenje o davanju ovlašćenja, o čemu obaveštava Direkciju, s tim da je dužno da poslove ispitivanja i žigosanja predmeta obavlja u roku koji ne može biti kraći od 90 dana od dana dostavljanja obaveštenja Direkciji.

Direkcija će ukinuti rešenje o ovlašćivanju ako se na osnovu obaveštenja iz stava 1. ovog člana utvrdi da je ovlašćeno telo prestalo da ispunjava propisane uslove.

Direkcija će u celosti ili delimično ukinuti rešenje o ovlašćivanju i ako ovlašćeno telo u celosti ili delimično:

1)         poslove za koje je ovlašćeno ne obavlja na propisan način, u skladu sa ovim zakonom;

2)         dostavi obaveštenje Direkciji da prestaje da obavlja poslove za koje je ovlašćeno, pre isteka perioda na koji je izdato rešenje o ovlašćivanju.

Pored razloga iz stava 4. ovog člana Direkcija će ukinuti, odnosno izmeniti rešenje o ovlašćivanju ukoliko je ovlašćenom telu izmenjen obim akreditacije.

Direkcija će rešenje iz st. 4. i 5. ovog člana doneti po zahtevu ili po službenoj dužnosti.

Ako Direkcija, na osnovu utvrđenih činjenica, ukine ili izmeni rešenje o ovlašćivanju, bez odlaganja dostavlja konačno rešenje Ministarstvu radi sprovođenja odgovarajućih izmena u registru ovlašćenih tela.

Ministarstvo kao javnu knjigu vodi registar ovlašćenih tela za ispitivanje i žigosanje predmeta.

Ministar bliže uređuje uslove i način davanja ovlašćenja, vođenje registra ovlašćenih tela, kao i druga pitanja vezana za rad ovlašćenih tela.

Član 23g

Ovlašćeno telo dužno je da vodi evidenciju koja naročito sadrži podatke o:

1)         imenu i adresi, odnosno poslovnom imenu i sedištu podnosioca zahteva za ispitivanje i žigosanje predmeta;

2)         datumu izvršenog ispitivanja i žigosanja predmeta;

3)         izvršenim         žigosanjima,    odnosno          izdatim izveštajima      o ispitivanju.

Ovlašćeno telo dužno je da evidenciju iz stava 1. ovog člana čuva najmanje deset godina.

Na zahtev Direkcije, ovlašćeno telo dužno je da Direkciji dostavi podatke iz evidencije iz stava 1. ovog člana.

Ministar bliže propisuje sadržinu i obrazac evidencije iz stava 1. ovog člana kao i način vođenja te evidencije.”.

Član 9.

U članu 26. posle stava 1. dodaje se novi stav 2, koji glasi:

“Za sprovođenje ispitivanja i žigosanja predmeta koje sprovodi ovlašćeno telo naplaćuje se taksa za podnošenje zahteva i cena usluge ispitivanja i žigosanja predmeta u skladu sa cenovnikom ovlašćenog tela koji mora biti javno dostupan.”.

Dosadašnji st. 2. i 3, postaju st. 3. i 4, menjaju se i glase:

“Visina taksi iz st. 1. i 2. ovog člana ista je za strana i domaća lica.

Takse iz st. 1. i 2. ovog člana uplaćuju se na odgovarajući račun za uplatu javnih prihoda budžeta Republike Srbije.”.

Član 10.

U članu 28. stav 1. tačka 4) interpunkcijski “tačka” zamenjuje se interpunkcijskim znakom “tačka i zapeta”.

Posle tačke 4) dodaje se tačka 5) koja glasi:

“5) neautomatsku vagu klase tačnosti II, čije minimalno merenje nije veće od 0,5 g i koja je overena važećim državnim žigom ili ima sertifikat o usaglašenosti ako se u objektu vrši prodaja predmeta od dragocenih metala na osnovu određivanja mase.”.

Član 11.

Posle člana 29. dodaje se novi član 29a, koji glasi:

“Član 29a

Nadzor nad radom ovlašćenih tela vrši Direkcija.

Ako lice ovlašćeno za vršenje nadzora utvrdi da ovlašćeno telo ne radi u skladu sa propisima naložiće otklanjanje utvrđenih nepravilnosti i nedostataka u određenom roku.

Ako ovlašćeno telo ne otkloni utvrđene nepravilnosti i nedostatake iz stava 2. ovog člana u ostavljenom roku, Direkcija će na osnovu utvrđenih činjenica u celosti ili delimično ukinuti rešenje o ovlašćivanju.

Direkcija će bez određivanja roka za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti i nedostataka ukinuti rešenje o ovlašćivanju, ako se utvrdi:

1)         da je ovlašćeno telo žigosalo državnim žigom predmete koji nisu dragoceni metal u smislu ovog zakona;

2)         da je ovlašćeno telo žigosalo predmete neodgovarajućim državnim žigom.

Ako Direkcija, na osnovu utvrđenih činjenica, ukine rešenje o ovlašćivanju u celosti ili delimično, bez odlaganja dostavlja konačno rešenje Ministarstvu radi sprovođenja odgovarajućih izmena u registru ovlašćenih tela.

Na rešenje iz st. 3. i 4. ovog člana može se izjaviti žalba Ministru u roku od 15 dana od dana dostavljanja rešenja uz dokaz o plaćenoj republičkoj administrativnoj taksi.”.

Član 12.

U članu 32. stav 3. menja se i glasi:

“U slučaju da proizvođač iz člana 21. ovog zakona učini više od dva prekršaja u smislu neispunjavanja zahteva iz člana 21. ovog zakona, Direkcija donosi rešenje kojim nalaže proizvođaču da potvrđivanje usaglašenosti predmeta sa propisanim zahtevima može izvršiti isključivo ispitivanjem i žigosanjem u prostorijama Direkcije ili ovlašćenog tela.”.

Član 13.

U članu 34. stav 1. tačka 14) menja se i glasi:

“14) proizvođač, uvoznik ili zastupnik i drugi privredni subjekat u svom prodajnom prostoru na vidnom mestu ne drži slike državnih žigova, rešenje o znaku proizvođača, znaku uvoznika ili zastupnika, obaveštenja iz člana 28. stav 1. tač. 3) i 4), neautomatsku vagu klase tačnosti II, čije minimalno merenje nije veće od 0,5 g i koja je overena važećim državnim žigom ili ima sertifikat o usaglašenosti ako se u objektu vrši prodaja predmeta od dragocenih metala na osnovu određivanja mase, kao i lupu ili je ne stave na raspolaganje zainteresovanim licima (član 28. st. 1. i 2); “.

Član 14.

Podzakonski akti doneti na osnovu Zakona o predmetima od dragocenih metala uskladiće se sa odredbama ovog zakona u roku od 18 meseci od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Podzakonske akte iz člana 8. ovog zakona ministar nadležan za predmete od dragocenih metala doneće u roku od 18 meseci od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u

“Službenom glasniku Republike Srbije”, a primenjuje se stupanjem na snagu podzakonskih akata iz st. 1. i 2. ovog člana.


Izvor: Vebsajt eKonsultacije, 20.10.2023.