Zastava Bosne i Hercegovine

OD LETA 2023. GODINE NAJAVLJENO SNIŽENJE CENE ROMINGA IZMEĐU EU I ZAPADNOG BALKANA


Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu izrazila je nadu da će prvo smanjenje cene rominga biti u leto 2023. godine i dodala da je krajnji cilj da cene budu približno iste do 2027. godine.

Mobilni operateri iz Evropske unije (EU) i sa Zapadnog Balkana, predstavnici Saveta za regionalnu saradnju (RCC) i Evropske komisije razgovarali su o planu smanjenja cene rominga u telefonskom saobraćaju između EU i Zapadnog Balkana, saopštio je RCC.

Generalna sekretarka RCC Majlinda Bregu je na sastanku izjavila da je, ako se uporedi period pre i posle ukidanja rominga na Zapadnom Balkanu, primećeno povećanje broja korisnika usluga rominga u regionu od 100 odsto, kao i povećanje prometa podataka u romingu do 460 odsto.

Korisnici rominga sa Zapadnog Balkana napravili su ukupno 143 miliona minuta odlaznih poziva u 2021. godini ili skoro dvostruko više u odnosu na 2019. godinu. Nadam se da ćemo prva smanjenja cena rominga videti već sledećeg leta”, rekla je Bregu.

Kako je navela, cilj procesa su direktne koristi za građane regiona i EU, ali i poboljšanje poslovnog okruženja na Zapadnom Balkanu.

“Tačno je da je smanjivanje cena rominga između Evropske unije i Zapadnog Balkana složenije od ukidanja rominga u regionu, ali naše vlade završavaju svoj deo posla u ovom procesu i tako šalju veoma jasnu poruku o značaju koji pridaju poboljšanju poslovnog okruženja”, rekla je Bregu.

Na sastanku su bili i komesari EU za proširenje i za unutrašnje tržište, Oliver Verheji (Oliver Varhelyi) i Tijeri Breton (Thierry Breton).

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Biznis, 19.10.2022.
Naslov: Redakcija