Zastava Bosne i Hercegovine

RADNE VERZIJE ZAKONA O JAVNOM TUŽILAŠTVU I O VISOKOM SAVETU TUŽILAŠTVA: Dostupne brošure o radnim verzijama Zakona Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca


Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca (UTS) je pripremio dve brošure kroz koje stručnoj i široj javnosti ukratko predstavlja radne verzije Zakona o javnom tužilaštvu i Zakona o Visokom savetu tužilaštva, dva glavna zakona koja će omogućiti da u praksi deluju ustavni amandmani u oblasti pravosuđa, proglašeni početkom ove godine. Obe radne verzije čekaju komentare Venecijanske komisije i mogu se u celosti videti na sajtu Ministarstva pravde.

Radna verzija Zakona o javnom tužilaštvu bavi se i neprimerenim uticajem na tužioce, predviđa proširenu ulogu kolegijuma javnog tužilaštva, daje nove predloge u vezi sa obaveznim uputstvom glavnog tužioca.

Publikaciju možete pogledati i preuzeti OVDE.

Radna verzija Zakona o Visokom savetu tužilaštva (VST) predviđa proširenu nadležnost ovog tela, budžetsku autonomiju po ugledu na Ustavni sud ali i daje kriterijume za izbor istaknutih pravnika u redovima VST.

Publikaciju možete pogledati i preuzeti OVDE.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca, 17.10.2022.
Naslov: Redakcija