Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG UREDBE O BLIŽIM MERILIMA, KRITERIJUMIMA I ELEMENTIMA ZA PAUŠALNO OPOREZIVANJE OBVEZNIKA POREZA NA PRIHODE OD SAMOSTALNE DELATNOSTI: Advokati će plaćati veće poreze. Za nove advokate planirane su olakšice. Tako će početnik koji je tek registrovao kancelariju dobiti umanjenje od 20 odsto u prvoj godini rada, naredne će to biti 15 odsto a sledeće deset. Uvodi se i dodatna olakšica za advokate koji otpočnu samostalnu delatnost a mlađi su od 30 godina, i to umanjenja obaveza od 30 odsto. Istu olakšicu imaće i oni stariji od 60 godina


Oporezivanje paušalnih obveznika kod nas je već duže prilično problematično. Obveznici tog poreza žalili su se na to da rešenja kasne, da su poreske obaveze previsoke. Vlada Republike Srbije je uvažila primedbe, a za oporezivanje 117.000 preduzetnika pripremaju se nove pravila, čija bi primena trebalo da počne od 2020. godine.

Ukoliko Predlog uredbe o bližim merilima, kriterijumima i elementima za paušalno oporezivanje obveznika poreza na prihode od samostalne delatnosti bude usvojen, paušalni obveznici dobiće novu formulu za izračunavanje osnovice, nove koeficijente za svaku delatnost, kao i smernice za kretanje obaveza u naredne četiri godine, odnosno do 2023. godine.

Predviđeno je da se paušalnim obveznicima porez uvećava u prve tri godine, ali do najviše deset odsto.

Paušalni obveznici su se često žalili na to da imaju slične obaveze iako im se uslovi rad i zarade prilično razlikuju, u zavisnosti od toga gde posluju. Sada će se poreske osnovice za obračun fiskalnih obaveza zaračunavati na nivou cele zemlje, ali i lokalne samouprave. Ta polazna osnovica izračunavaće se tako što će se prosečna mesečna zarada pomnožiti s brojem zaposlenih, a potom podeliti s ukupnim brojem stanovnika. Na pojedine delatnosti će se primenjivati ta republička osnovica, a na druge lokalna.

U grupi paušalaca za koje će se taj parametar uzimati na nivou republike su programeri, konsultanti, inženjeri, umetnici. Dodatni kriterijum koji će se uzimati u obzir biće starost obveznika, radna sposobnost, zona u kojoj se radi. Pri tome će se uvesti dodatne olakšice za stare zanate.

Dosta preduzetnika se, pre nego što zvanično registruje svoj biznis, pita kolike će im biti poreske i druge obaveze. Novim pravilima predviđa se da će oni putem portala Poreske uprave Srbije moći da unapred dobiju tačnu informaciju o visini obaveza. Istovremeno se predviđa i da će donošenje poreskih rešenja biti brže. Dešavalo se da se čekaju i po nekoliko godina.

U advokatskim komorama već su dobro proučili predložene propise i izračunali da će, ako izmene budu usvojene, advokati recimo u Novom Sadu, plaćati mesečnu paušalnu naknadu od 28.626 dinara, dok će oni u manjim opštinama istu obavezu plaćati između 12.533 i 9.737. Novosadskim advokatima obaveze će se povećati bar 3.000 dinara mesečno.

Za nove advokate planirane su olakšice. Tako će početnik koji je tek registrovao kancelariju dobiti umanjenje od 20 odsto u prvoj godini rada, naredne će to biti 15 odsto a sledeće deset. Uvodi se i dodatna olakšica za advokate koji otpočnu samostalnu delatnost a mlađi su od 30 godina, i to umanjenja obaveza od 30 odsto. Istu olakšicu imaće i oni stariji od 60 godina. Olakšice će se izračunavati na ukupan koeficijent.

Ukoliko predložene izmene budu usvojene i zažive u praksi, najveći koeficijent pri obračunu paušalnih poreza imaće obveznici koji se bave lizingom i iznajmljivanjem kamiona - 6,724. Ispod jedinice su, s koeficijentom 0,947, oni koji se bave gajenjem žita i imaće najnižu obavezu. Između su svi ostali: stomatolozi će tako imati koeficijent 4,891, taksisti 1.279. Taksisti spadaju i u najveću grupu tih obveznika. U Srbiji ih ima 17.024.

Izvor: Vebsajt Dnevnik, D. Vujošević, 22.10.2019.
Naslov: Redakcija