Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PRAVILNIK O OBLIKU, SADRŽINI I NAČINU VOĐENJA EVIDENCIJE O PDV I O OBLIKU I SADRŽINI PREGLEDA OBRAČUNA PDV: Pojedine odredbe Pravilnika naišle na neodobravanje privrede, zbog čega se u Vladi RS razmatra i mogućnost njegove izmene


Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić je na panel diskusiji sa predstavnicima privrede, koju je organizovala Američka privredna komora u Srbiji, odgovarala na pitanja o fiskalnom savetu, Pravilniku o obliku, sadržini i načinu vođenja evidencije o PDV i o obliku i sadržini pregleda obračuna PDV ("Sl. glasnik RS", br. 90/2017 - dalje: Pravilnik) i reformi Poreske uprave.

Brnabić je navela da će u saradnji sa Fiskalnim savetom razmišljati o "smanjenju opterećenja za privrednike koje neće ugroziti budžetske prihode".

"Nadam se da ćemo početkom decembra objaviti odluku o povećanju neoporezivog dela dohotka, to će sigurno ići samo još ne znamo u kom obimu. To smo obećali, jer su poslodavci pristali na povećanje minimalne cene rada i mi smo obećali da će to biti neutralno za državu. Odnosno, da država ne prihoduje, a da poslodavcima olakšamo novi namet", rekla je Brnabić.

Ona je navela da u saradnji sa ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoranom Đorđevićem razgovara o smanjenju bruto dva porez na dohodak koji se koristi na Nacionalnu službu za zapošljavanje.

"Ona realno ima viška sredstava i mi želimo da bolje planira svoje obuke. Sarađujem blisko sa ministrom Đorđevićem i ima prostora da se to smanji i da tako damo pozitivan signal i da se Nacionalna služba ponaša odgovornije", rekla je Brnabić.

Ona je istakla da je u planu da se do kraja godine, najverovatnije u novembru, usvoji program reformi Poreske uprave koji će pre svega biti fokusiran na odvajanje ključnih "kor" aktivnosti Poreske uprave od onih aktivnosti koje je ova institucija proširivanjem nadležnosti tokom godina preuzela, a nisu njen posao.

"Reforma poreske uprave jedna je od ključnih stvari za borbu protiv sive ekonomije", istakla je Brnabićeva.

Upitana za Pravilnik o evidenciji PDV-a koji je donet u oktobru, a čija primene treba da počne 1. januara 2018. godine, Brnabić je rekla da je svesna da je ovaj Pravilnik naišao na neodobravanje privrede u nekim delovima kao i da "ima još vremena da se razmisli o njegovoj primeni".

Dodaje, da je povraćaj PDV veliki problem za privredu, i da se u tom pitanju vlada nalazi "između čekića i nakovnja".

"Imamo jako mnogo zloupotrebe PDV-a i jako puno sredstava iz budžeta se odvajalo na fiktivne firme i fiktivni PDV. Zato će ovo pitanje biti predmet dalje rasprave", navela je Brnabić.

Upitana za standardizaciju upravnih procesa koja, kako su naveli predstavnici privrede, predstavlja veliki izazov Brnabićeva je rekla da Vlada u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština vrši analizu 198 upravnih procedura koje bi trebalo da budu postavljene na portal e-uprave što će omogućiti da budu iste za stanovnike svih delova Srbije.

Ponovivši da je digitalizacija prioritet za 2018. godinu, Brnabićeva je navela da je osnivanjem posebne vladine kancelarije za e-upravu i informacione tehnologije omogućena saradnja sa svim ministarstvima i ubrzavanje procesa digitalizacije.

Izvor: Vebsajt Novosti, 19.10.2017.
Naslov: Redakcija