Zastava Bosne i Hercegovine

POVERENIK ZA SAMOSTALNOST TUŽILACA: Utvrđen politički uticaj na tužioca, a u toku je provera još jednog slučaja. Stav o tome da postoji politički pritisak na tužioca, Poverenik je zasnovao i na praksi Evropskog suda za ljudska prava koja ukazuje da više puta izjavljene žalbe na račun tužioca, koje se odnose samo lične i profesionalne odlike, a bez konkretnih dokaza, u stvari predstavljaju pokušaj uticaja na postupanje tužioca. To je pogotovo istaknuto ako te pritužbe potiču od nosilaca političkih funkcija


Poverenik za samostalnost tužilaca Goran Ilić utvrdio je prvi slučaj političkog pritiska na jednog javnog tužioca u Srbiji od kad je Državno veće tužilaca uspostavilo ovu funkciju. Ilić navodi i da je u toku još jedna provera da li je bilo političkih pritisaka na tužioca. I taj izveštaj će uskoro biti objavljen i prosleđen Državnom veću tužilaca. Ilić dodaje i da se u oba slučaja radi o pritiscima političara koji su uticajni u sredinama u kojima tužioci rade.

U prvom slučaju, o kome je Poverenik uputio izveštaj Državom veću tužilaca, utvrđeno je da je bilo političkih pritisaka na postupajućeg tužioca u Mionici. Prema izveštaju, na tužiteljku koja je postupala u predmetu falsifikovanja biračkih spiskova, pritisak su vršili pripadnici jedne stranke vladajuće koalicije.

U vezi sa pritiscima u ovom slučaju, Poverenika su prvo obavestile kolege iz Osnovnog javnog tužilaštva u Mladenovcu.

Kako se navodi u izveštaju objavljenom na sajtu Državnog veća tužilaca, Poverenik je, nakon dobijenih informacija i izjava, "uverenja da je postupajući tužilac bio izložen višestrukim pritiscima".

Prvo je na tužiteljku vršen pritisak neformalnim kontaktima i to tako što su joj preko prijatelja upućivane poruke da vodi računa kakvu će odluku doneti, da vodi računa šta radi i da se ne zamera "znaš kome".

Druga vrsta pritisaka, kako je utvrđeno, bile su neosnovane pritužbe na rad tužioca, koje je ta stranka podnosila višoj tužilačkoj instanci. Navođeno je da tužiteljka "voli da se sveti" i da ima omiljene advokate i veštake. Ove tvrdnje, prema nalazima Poverenika, nisu potkrepljene nikakvim dokazima, niti se ukazuje kako bi se o tome uopšte mogle prikupiti informacije.

Stav o tome da postoji izrazita bojazan da je u konkretnom slučaju vršen politički pritisak na tužioca, Poverenik je zasnovao i na praksi Evropskog suda za ljudska prava. Ta praksa ukazuje da više puta izjavljene žalbe na račun tužioca, koje se odnose samo lične i profesionalne odlike, a bez konkretnih dokaza, u stvari predstavljaju pokušaj uticaja na postupanje tužioca. To je pogotovo istaknuto ako te pritužbe potiču od nosilaca političkih funkcija.

O ovom slučaju izjašnjavaće se i Državno veće tužilaca, koje će razmatrati izveštaj Poverenika. Sednica na kojoj bi trebalo da bude razmotren taj slučaj još nije održana. DVT može da izda javno saopštenje o tome da je određena politička partija izvršila pritisak na rad javnog tužioca i da time jasno stavi do znanja da je stalo na stranu tužioca i tako ga javno zaštititi.

Goran Ilić, Poverenik za samostalnost tužilaca, navodi da postoji još jedan slučaj u kome mu se zvanično obratio tužilac i da će taj izveštaj uskoro biti objavljen i dostavljen Državnom veću.

"U oba slučaja radi se o političkim pritiscima uticajnih ljudi na lokalu i to u manjim mestima", navodi Ilić

On kaže da ima mnogo više neformalnih obraćanja tužilaca Povereniku.

"I neformalnim putem su tužioci počeli da nam skreću pažnju da je moguće da je u nekim slučajevima došlo do pokušaja političkog pritiska", kaže Ilić.

"Oni kao posredni pritisak navode i neodgovarajuće postupanje policije ili nepostupanje. To vide kao poruku koja im se šalje, da ne bi trebalo da rade taj i takav predmet", navodi Poverenik.

Povereniku Goranu Iliću stiže i veliki broj pritužbi i to ne smo od tužilaca nego i od ostalih učesnika u postupku koji su sumnjaju da je vršen pritisak na tužioce bilo da su ti pritisci politički ili neki drugi neprimereni pokušaju uticaja na njihov rad.

Izvor: Vebsajt Insajder, 18.10.2017.
Naslov: Redakcija