Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

REFORMA OBRAZOVNOG SISTEMA KROZ IZMENE SISTEMSKIH ZAKONA: Do kraja oktobra očekuje se usvajanje zakona o dualnom, predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju, a do kraja 2017. godine očekuje se usvajanje još četiri zakona


Efekata promena u oblasti obrazovanja ima mnogo i za godinu dana urađeno je mnogo više nego što se obično uradi, izjavio je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević najavljujući usvajanje još nekoliko važnih zakona.

On je istakao da Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja ("Sl. glasnik RS", br. 88/2017) menja sistem rada i učenja i to je revolucionarna promena koju reforma donosi.

"Usvojili smo dva sistemska zakona, a sada ulazimo u Narodnu skupštinu sa još četiri zakona, tu će biti i Zakon o dualnom obrazovanju, zakoni koji prate sistemski zakon o obrazovanju, a to su zakoni o predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju, a do nove godine imamo još četiri zakona", rekao je Šarčević.

Ukupan zakonodavni okvir čini 10 zakona, objašnjava ministar i ističe da je urađen i nacionalni okvir kurikuluma, što je, kako ocenjuje, takođe bio veliki posao. On navodi da je urađena i kategorija državne mature sa stručnom i umetničkom, a to je, podvlači, bilo staro godinama.

Uz to, Šarčević kaže da je urađen i reformisan plan za prvi razred osnovne škole, koji će vrlo brzo biti objavljen, kao i da je reformisan plan kompletnog drugog ciklusa osnovne škole petog razreda takođe završen.

"Reforma gimnazije je postavljena na noge i radi se plan za prvi razred gimnazije sa novim modelima za IT deo, tako da smo samo na tom delu podigli priču na jako visok nivo. Obezbedili smo i evropska budžetska sredstva, koja su podrška od 27,4 miliona evra, koja će služiti za obuke", rekao je ministar. Sam zakon o sistemu obrazovanja menja sistem rada i učenja, naglašava i podvlači da je to ona revolucionarna promena koju reforma donosi.

"Nema učenja sadržaja i reprodukcije, nego radimo ishode, primenu stečenih znanja i mislim da će već svako sledeće "PISA testiranje" pokazati da je obrazovanje u Srbiji na jako visokom nivou", tvrdi Šarčević.

Smatra da je Srbija i u regionu mnoge stvari uradila više i navodi da je informatika koju rade naša deca od 11 godina, među najprimerenijima u Evropi, kao i da vrlo malo zemalja rade to programiranje.

"Mi smo se izuzetno snašli da bi to počelo, tako da su samo ta glavna mesta dovoljna za godinu dana", rekao je Šarčević.

Izvor: Vebsajt Novosti, 20.10.2017.
Naslov: Redakcija