Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O OBLIGACIONIM ODNOSIMA: Korisnici kredita u švajcarskim francima, nakon prve pravosnažne presude u korist dužnika, razmatraju mogućnost podnošenja zajedničke tužbe radi deobe sudskih troškova


Advokati nikada ne gube ni vreme, niti novac, tako da su munjevito reagovali nakon presude suda u Novom Sadu u kojoj je građanin zadužen u švajcarskim francima dobio spor sa bankom, i nude svoje usluge ostalim dužnicima u ovoj valuti. Pojavili su se oglasi u kojima advokati tvrde da raskidaju ugovore zaduženima u švajcarskim francima sa bankama, bez prethodnih troškova. Plaćanje usluge zastupanja je nakon presude, a naplata veštačenja je zasebna.

Da bi se do ovakvog advokata došlo, međutim, mora da se pošalje mejl, jer ovaj pravni zastupnik samo tako komunicira sa klijentima. Ličnog kontakta nema. Ovo je vrlo neobično u advokatskoj praksi, a začuđeni su i u Udruženju bankarskih klijenata "Efektiva", kome pripada najveći broj građana sa stambenim kreditima u "švajcarcima".

- Prvi put čujemo za takve oglase. Mi u našem udruženju imamo tri advokatske kancelarije sa kojima već duži niz godina sarađujemo. Tako ćemo nastaviti i sa tužbama zaduženih u švajcarskim francima. Kako zastupanja na sudu i uopšte vođenje spora nije jeftino, naši članovi se organizuju u grupe od po deset korisnika stambenih kredita i tako će nastupati na sudu - kaže Dejan Gavrilović iz "Efektive".

Sudski sporovi koštaju oko 250.000 dinara za suđenje koje traje oko tri godine, a što je duži proces to je, naravno, i skuplji. Da li će svi građani koji budu tužili banke i tražili raskid ugovora dobiti spor ne može se unapred znati, jer sudovi nemaju obavezu da postupe isto onako kako je to učinio novosadski sud. Ukoliko se izgubi sudski proces, troškove snosi onaj koji gubi.

- Vrlo je teško garantovati unapred da će nešto biti dobijeno - kaže Zoran Petrović, advokat iz Beograda. - Mi uvek idemo na pobedu, ali uvek postoji i mogućnost gubitka. Zbog toga svako, ako ide sam u spor sa bankom treba da razmisli koga će odabrati da ga zastupa, jer u svakom žitu ima kukolja, pa tako i u našoj branši.

U Srbiji ima oko 18.500 stambenih kredita u švajcarskim francima, a veliki broj građana spreman je da ide na sud i zahteva raskidanje ugovora sa bankom. Pri tome treba znati da to nije jeftin proces, niti da svi mogu da vrate određena sredstva bankama, nakon raskida ugovora.

Izvor: Vebsajt Novosti, S. M., 20.10.2016.
Naslov: Redakcija