Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O UPOTREBI SRPSKOG JEZIKA U JAVNOM ŽIVOTU I ZAŠTITI I OČUVANJU ĆIRILIČKOG PISMA: Manji porezi za pravna lica koje koriste ćirilicu


Ukazom o proglašenju Zakona o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćiriličkog pisma ("Sl. glasnik RS", br. 89/2021 - dalje: Zakon), 15. septembra ovaj pravni akt je usvojen, nakon što ga je donela Narodna skupština, a potvrdio predsednik.

Zakonom se uređuje upotreba srpskog jezika u javnom životu i mere za zaštitu i očuvanje ćiriličkog pisma, kao matičnog pisma.

Posebno je zanimljiv Član 5, kojim se mogu ustanoviti poreske i druge administrativne olakšice za privredne i druge subjekte koji u svom poslovanju, odnosno u obavljanju svoje delatnosti, odluče da koriste ćiriličko pismo, što uključuje i korišćenje ćiriličkog pisma u elektronskim medijima i prilikom izdavanja štampanih javnih glasila. Olakšice se mogu se uvoditi isključivo poreskim zakonima.

Vlada će osnovati Savet za srpski jezik, koji prati i analizira stanje u oblasti upotrebe srpskog jezika u javnom životu i sprovođenja mera radi zaštite i očuvanja ćiriličkog pisma, kao matičnog pisma i daje preporuke, predloge i stručna mišljenja radi unapređenja tog stanja.

Nadzor nad sprovođenjem odredaba zakona vrši Ministarstvo kulture i informisanja. Za prekršaj su predviđene novčane kazne od 50.000 do 500.000 dinara za pravna lica.

Zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku Republike Srbije, a primenjuje se po isteku šest meseci od dana njegovog stupanja na snagu, odnosno 24. marta 2022. godine.

Izvor: Vebsajt Blic, 22.09.2021.
Naslov: Redakcija