Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O FISKALIZACIJI: Privrednici negoduju zbog najavljene e-fiskalizacije


Najavljena e-fiskalizacija predstavljaće dodatno opterećenje za privrednike koji već posluju legalno i ne doprinosi suzbijanju ogromnog crnog tržišta koje država ne suzbija, saopštio je Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije. To udruženje podseća da je trošak za subvencionisanje te reforme od strane države odjednom porastao sa tri na šest milijardi dinara.

"Stiče se utisak da su Zakon o fiskalizaciji ("Sl. glasnik RS", br. 153/2020) i njegova primena doneti nepromišljeno, na brzinu, bez dovoljnog učešća onih na koje se zakon odnosi. Pitanje je da li postoji nečiji interes da se privrednicima prodaju novi uređaji", navodi se u saopštenju.

Udruženje podseća i na podatke o subvencijama za e-fiskalizaciju koji su izneti na javnom slušanju prilikom donošenja zakona o toj reformi.

Ministarstvo finansija je prošle nedelje objavilo detalje o uvođenju novog modela za izdavanje fiskalnih računa, koji donosi QR kodove, ali i nove uređaje, poput tableta ili mobilnih telefona. Tada je takođe naglašeno da će privrednicima subvencionisati nabavku svega što je za to potrebno.

Prema rečima predstavnika Zaštitnika preduzetnika i privrednika, izgovor da će država subvencionisati e-fiskalizaciju je neprihvatljiv, jer vreme krize nije vreme da se novac privrednika i građana Srbije troši nepromišljeno.

"Privrednici već imaju kase koje su povezane sa Poreskom upravom, a proširenje obveznika koji su dužni da imaju uređaj na paušalne delatnosti kao što su obućari, moleri, frizeri i slično je apsurdna jer nema uticaja na visinu poreza koji se plaća", objašnjavaju u Udruženju Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije.

Podsećaju da zbog te i ostalih aktivnosti Ministarstva finansija konstantno čini šteta stotinama hiljada privrednika i preduzetnika, budžetu i ekonomiji Srbije i šalje se poruka da je isplativije raditi na crno.

Udruženje je inače u aprilu 2021. pozvalo Narodnu skupštinu Republike Srbije da izvrši nadzor nad radom tog Ministarstva i da smeni odgovorne. Ipak, kako se dodaje u saopštenju, Narodna skupština do danas nije odgovorila na taj zahtev domaćih privrednika.

Izvor: Vebsajt Nova ekonomija, 20.09.2021.
Naslov: Redakcija