Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U PRIPREMI IZMENE I DOPUNE ZAKONA O ZAPOŠLJAVANJU STRANACA I O STRANCIMA: Cilj je privlačenje digitalnih nomada. Jedini uslov za vizu bi bio da unazad šest meseci kod poslodavca za koga rade na daljinu imaju bruto mesečnu zaradu od 3,5 hiljada evra. Te da nemaju državljanstvo, niti prebivalište na teritoriji Srbije


Radi privlačenja digitalnih nomada da borave i rade iz Srbije, Ministarstvo za rad i zapošljavanje predložiće promenu dva zakona.

Ministarstvo će ovo predložiti da bi im se, pod uslovom da su pola godine imali bruto platu veću od 3.500 evra, omogućila radna viza na godinu dana.

Državna sekretarka Bojana Stanić kaže da je sigurno da digitalnih nomada, stranaca koji ovde žive a rade na daljinu za strane kompanije, ima i sada u Srbiji, ali su za sistem nevidljivi.

Dodaje da je početne korake u promeni regulative i privlačenju nomada do sada u Evropi imala Estonija, a da je u svetskim okvirima primer ostrvo Bali.

"Procena je da se u ovom trenutku na Baliju nalazi 50.000 digitalnih nomada. Ako oni potroše mesečno 1.300 evra tamo, država i ostrvo mesečno inkasiraju 65 miliona evra. Prilika je da Republika Srbija privuče digitalne nomade, jer imamo sve potencijale, možemo da izvršimo promociju naše države i da omogućimo tim ljudima da ovde rade", rekla je ona.

Izmene i dopune Zakona o zapošljavanju stranaca ("Sl. glasnik RS", br. 128/2014, 113/2017, 50/2018 i 31/2019) i Zakona o strancima ("Sl. glasnik RS", br. 24/2018 i 31/2019), procene su, mogle bi se dogoditi do kraja ove godine.

"Mi bismo verovatno bili prva zemlja u Evropi koja bi projekat viza za digitalne nomade realizovala do kraja. Jedini uslov za vizu bi bio da unazad šest meseci kod poslodavca za koga rade na daljinu imaju bruto mesečnu zaradu od 3,5 hiljada evra. Te da nemaju državljanstvo, niti prebivalište na teritoriji Srbije", rekla je ona.

Promene zakona ove godine omogućile bi da već 2021. godine Srbija bude predstavljena kao zemlja koja privlači digitalne nomade.

"Mislimo da je to šansa za američke firme budući da njihovi državljani ne mogu da rade preko turističkih viza. Smatramo da je to šansa koju treba sada iskoristiti", kaže ona.

Ideja o privlačenju digitalnih nomada rodila se posle Uredbe o organizovanju rada poslodavaca za vreme vanrednog stanja ("Sl. glasnik RS", br. 31/2020), donete za vreme vanrednog stanja koju su mnogi poslodavci u Srbiji iskoristili da organizuje rad od kuće, odnosno rad na daljinu.

Izvor: Vebsajt B92, 21.09.2020.
Naslov: Redakcija