Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O TURIZMU: Turističke agencije ostale bez polisa insolventnosti, čime je njihov rad doveden u pitanje


Osiguravajuća društva odbila su da izdaju polisu turističkim agencijama, definitivan je rezultat sastanka održanog 21. septembra. Kako su mediji poslednjih dana preneli, turističke agencije u Srbiji uskoro se mogu naći u velikom problemu, jer nijedna osiguravajuća kuća neće da im proda polisu.

Rad agencija time je doveden u pitanje, jer one agencije koje ne uspeju da nabave polisu insolventnosti - neće više moći da rade. Osiguravači su prošle nedelje obavestili JUTU Nacionalnu asocijaciju turističkih agencija da od 1. oktobra više nemaju nameru da turističkim agencijama prodaju polise o insolventnosti. Oni su, navodno, nezadovoljni što mnoge agencije duguju osiguravajućim kućama. Nažalost, slutnje su se večeras potvrdile, jer su osiguranja definitivno odbila da izdaju polise.

Proteklih dana, inače, brojni turisti pokušali su da naplate svoje uplate, ali pojedini su uspeli da naplate manji iznos od polovine novca.

Osiguravajuće kuće se plaše da su mnogi vlasnici agencija spremni da svesno odu u bankrot i time dugove prebace na polise. Već se dešavalo da agencija u problemu bankrotira i gazda ponovo, bez dugova, otvori novu agenciju.

Turistički sektor u Srbiji teško je pogođen korona virusom i usled pandemije trpi ogromne gubitke. Slična je situacija u svetu, jer ova privredna grana čini 10,4 odsto globalnog BDP-a i u njoj radi 320 miliona ljudi.

Izvor: Vebsajt Kurir, 21.09.2020.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija