Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

AŽURIRANJE ADRESNOG REGISTRA: Rok za imenovanje ulica produžen do 31. decembra 2020. godine


Zbog neažurnosti lokalnih samouprava rok za imenovanje ulica u Srbiji po drugi put je produžen za još godinu dana. Srbiji trenutno nedostaje još 67.308 naziva ulica, a opštine i gradovi su do sada imenovale ukupno 24.955 saobraćajnica, čime je posao završen tek za 37 procenata celokupnog projekta.

Kako naglašavaju u kabinetu predsednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabić, država je u ovoj godini opredelila neophodna sredstva kako bi se svim građanima zamenila lična dokumenta, zbog čega je bilo važno da sve lokalne samouprave imenovanje završe do kraja 31. decembra 2019. godine. Kako ovaj posao nije urađen, rok za imenovanje ulica produžen do 31. decembra 2020. godine.

- Za izradu elaborata ulica i kućnih brojeva do sada su izdvojena 52 miliona dinara - kažu u kabinetu. - O budžetu za obeležavanje objekata na terenu odlučivaće Vlada do kraja godine, kada će biti poznata sredstva koja će biti opredeljena.

Veliki posao do sada su uradile opštine Merošina, Crna Trava, Temerin, Smederevska Palanka i Varvarin. Lokalne samouprave koje imaju sve podatke za donošenje naziva ulica, a još to nisu učinile, su: Sremski Karlovci, Novi Kneževac, Krupanj, Osečina i Gornji Milanovac.

Prema procenama, pre pokretanja ovog projekta, više od tri miliona građana imalo je prijavljeno prebivalište u ulicama bez određenog kućnog broja, od čega je više od dva miliona bilo prijavljeno na adresama za koje nije određen ni naziv ulice. To praktično znači da svi oni nisu imali pravu adresu u dokumentima. Uspostavljanje adresnog registra je veoma važno, pošto on sadrži podatke o nazivima ulica i kućnim brojevima i jedan je od ključnih državnih registara.

Republički geodetski zavod je još u decembru 2018. godine izradio elaborate uličnih sistema u svim gradovima i opštinama u Srbiji.

- Vlada apeluje i na sve ostale jedinice lokalne samouprave u Srbiji koje to nisu učinile, da imenuju sve ulice za koje su izrađeni elaborati, kako bi svojim građanima što pre obezbedili bolji i jednostavniji život - naglašavaju u kabinetu. - Pored toga, radna grupa za izradu zakona o adresnom registru i registru prostornih jedinica aktivno radi kako bi se usvojio zakon do kraja godine.

Od februara 2019. godine dostupan je kontakt-servis na kome građani mogu da postave sva pitanja i nedoumice u vezi sa ažuriranjem adresnog registra i promenom naziva ulica, adrese i zamene dokumenata, kao i da prijave institucije koje im traže novčanu naknadu za zamenu dokumenata. Mejl adresa servisa je moja.adresa@gov.rs.

Izvor: Vebsajt Novosti, J. Ž. S., 21.09.2019.
Naslov: Redakcija